Obilježavanje Dječije nedjelje

Subota, 7.oktobar u Školi je bio radni dan. Protekao je u eduktivnoj, a i zabavnoj atmosferi. Pošto se, po Međunaređunarodnom kalendaru, u oktobru proslavljaju veoma važni datumi, mi smo bili odlučni da obilježimo neke od njih.

Oktobar je Mjesec knjige

U školi smo pokrenuli akciju ,,Daruj biblioteku jednom knjigom“ I trajeće i tokom čitavog mjeseca. U okviru odjeljenjske zajednice, a u saradnji sa bibliotekarkom u Školi, učinici će odlaziti u školsku biblioteku gdje će  im  biti ponuđene dragocjene informacije o prvim knjigama, kao i o značaju čitanja. Informisaće se o čitalačkom fondu. Svi učenici jednog odjeljenja mogu biblioteku darivati jednom knjigom ( lektirom ili nekom drugom koja im može koristiti u školovanju). Na taj način djeci se skreće pažnja da darivanje nije samo skupi poklon pojedinca, kao i to da i simbolična novčana vrijednost poklona može da bude višestruko značajna. Nigdje se ne proputuje za malo novca kao u svijetu knjiga. Čitajmo i putujmo.

,,Dijete je knjiga iz koje čitamo  I u koju bismo trebali pisati”

Peter Rosegger,austrijski pisac

Prva sedmica u oktobru proslavlja se kao Dječija sedmica. Mi smo odlučili da joj damo najljepši epilog. Proslavili smo je radno, uživajući u pozorišnim ptedstavama. Za učenike od I do V razreda u Svečanoj školskoj sali, prikazana je predstava ,,Miris šumskog cvijeća” u izvođenju Dječijeg pozorišta ,,Moped” iz Podgorice. U predstavi se djeci šalju poruke na kreativan, duhovit, ali istovremeno i poučan način. Poruke podstiču pozitivan stav prema zaštiti životne sredine i ekologiji i izgradnji odgovornog odnosa prema prirodi i aktivnog učešća u njenoj zaštiti…”

U predstavi djevojčica Sunčica upoznaje šumsku vilu Zelenku i šumskog zloduha Smećka Smogovića koji je zaslijepio Sunčicu svojom čarolijom. No, magija šumskog cvijeća takođe ima svoje adute koje Zelenka neće štedjeti da Sunčicu izbavi iz ralja “magije gustog smoga”…

Ono što je jako bitno u izvođenjima ove predstave je što je uspjela da ostvari odličan kontakt sa djecom koja aktivno učestvuju u predstavi.

Uloge: Dušanka Rabrenović (vila Zelenka), Jelica Bulatović (Sunčica), Aleksandar Radović (Smećko Smogović).

 

Nakon Zelenke, Sunčice I Smoška na scenu su izašle predivne balerine ……

Za učenike  VI, VII, VIII i IX uživali su u gledanju predstave ,,Hate free school” koju su  učenici pripremili za učenike ,a u organizaciji NVO,,Urban Nova”. Posebnu draž ove predstave predstavlja što je zamišljena kao forum teatar.