Saradnja sa školom „Franc Prešern“ Kranj

Nastavljena je uspješna saradnja naše dvije škole. U periodu od 06.05. do 11.05.2019. godine naši učenici i zaposleni bili su gosti škole iz Kranja. Ostvarene su zacrtane smjernice saradnje: afirmisanje nadarenih učenika, razmjena iskustava nastavnog kadra, uključivanje naše škole u projekat Evropsko selo.

U sklopu posjete školi u Kranju, naši domaćini, omogućili su nam posjetu Evropskoj kući u Ljubljani. Glavni informator Evropske kuće nam je priredila jednočasovno predavanje o EU. Kroz interaktivno učešće naših učenika provjereno je njihovo znanje o EU. Odgovorili su na veliki broj pitanja i time pokazali zavidno znanje o istoriji i funkcionisanju institucija EU.

Sledeća stanica bila je posjeta našoj ambasadi u Ljubljani. Ono što nas je sve oduševilo bili su srdačnost našeg ambasadora gdin. Vujice Lazovića i osoblja ambasade. Uz osmijeh svi smo imali priliku da saznamo koja je uloga diplomatskih predstavništava. Dan smo završili obilaskom Ljubljane koja je sjala prelijepim proljećnim suncem.

Drugog dana naše posjete bili smo učesnici Projekta Evropsko selo. Manifestacija je održana u opštini Radovljica. Bilo je ukupno 21 učesnik iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Tema ovog projekta je bila umjetnost država Luksemburga, Rumunije i Španije. Na standovima su bili izloženi radovi na datu temu, a učenici naše škole zajedno sa učenicima OŠ „Franc Presern“ i OŠ „Ivo Andrić“ su se predstavili španskom pjesmom „Alvero Soler Sofija“. Svečanosti je prisustvovao rumunski veleposlanik Anton Niculescu. U okviru ovog projekta ljubazni domaćini su nam omogućili obilazak turističkih poznatih centara Bled, Kranjska gora i Planica.

Četvrtog dana boravka naši učenici i zaposleni imali su priliku da prisistvuju časovima u OŠ Franc Presern. Domaćini su nam priredili ručak u školskoj menzi. Preostali dio dana roditelji koji su primili naše učenike su im po želji omogućili izlet. Naši nastavnici su imali obilazak Kranja sa lokalnim vodičem. Direktor škole je imao priliku da prisustvuje sjednici na kojoj se donosi Godisnji plan rada skole.

Peti dan našeg boravka iskoristili smo da naše učenike nagradimo izletom do Verone. Sa ponosom možemo reći da su na najbolji način predstavili našu školu, grad i državu.

Izletom do Verone imali smo priliku da posjetimo Lido di Jesolo.