Ugledni čas iz Poznavanje društva

U odjeljenju  V ³ 4.12. 2019. godine   održan je ugledni čas iz Poznavanja društva. Času  su prisustvovali: direktor, pomoćnik direktora, pedagoškinja   i  kolege –  profesori razredne nastave.

Ishodi učenja:

Tokom učenja učenici su mogli da:istaknu karakteristike crnogorske narodne nošnje i nošnji drugih naroda koji žive u njihovoj opštini, i upoređuju ih.

Na času je postignuta  korelacija iz: Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i Muzičke kulture. Čas je osmislila Mirjana Simović, učiteljica  i dala zaduženja učenicima. Učenici su bili  unaprijed raspoređeni po grupama, dobili su  zadatke. Prezentaciju svojih grupa predstavili su na hamer papiru.

Učenici Bojana Šćekić i Luka Novaković obučeni u crnogorsku narodnu nošnju su  na ulazu dočekivali  goste.

Pjesmom „Crna Goro kapljo vode“ počeo je čas. Svi učenici su  prije nego što je počela prezentacija grupa dobili nastavni listić. Njihov zadatak bio  je da individualno prate izlaganja i popunjavaju listić.

Učenici  su po grupama  predstavljali svoje zadatke na sljedeće teme: crnogorska narodna nošnja, muslimanska narodna nošnja, bokeška narodna nošnja, naši običaji i tradicionalne svečanosti u mom kraju.

U završnom dijelu časa učenici obučeni u narodne nošnje odigrali su crnogorsko kolo i recitovali  stihove narodne pjesme koje se izvode uz narodni instrument gusle.

Gost na času bio je  guslar Vukoman Cerović, predsjednik Udruženja narodnih guslara „Marko Miljanov“ Herceg Novi.

Na kraju časa učenici su iznijeli svoje mišljenje  o času.