Naša škola u „Evropskom selu“

Učenici naše škole boravili su u Sloveniji ,u periodu od 9. do 13. maja, gdje su učestvovali u međunarodnom projektu ͈Evropsko selo,“ u okviru kojeg su predstavili kulturu Crne Gore i Portugala.

Bogat kulturno-umjetnički program pripreman je sa mnogo ljubavi. Da bi sve proteklo kako treba, pomogli su učenici, roditelji, nastavnici i učitelji. Timski rad i želja da se naša škola predstavi vještinama, talentom, vodila nas je tokom priprema za nastup naše škole u Radovljici.

Na štandu Crne Gore i Portugala našli su se raznorazni suveniri: domaći proizvodi zemalja, ljekovito bilje, čajevi, zatim, mape naše zemlje, pletene lutkice i po koji par vunenih čarapa… Sve je to privlačilo veliku pažnju posjetilaca sajma. Učenici su bili sjajni ambasadori škole, grada, zemlje. Predstavili su pjesmu, igru, tradiciju. Mladost i ljepota učenika učinila je da najviše gužve bude kod našeg štanda. Na sebi su imali narodnu nošnju koja je dala posebnu draž. Prilazili su im gosti iz drugih zemalja koji su uživali u svemu što su vidjeli, okusili od naših domaćih proizvoda, a onda je uslijedio pravi muzički doživljaj- predstavljanje narodnih pjesama i igara našeg kraja.

Kulturno-umjetnički program izveli su talentovani učenici: Ognjen i Marija Tepavčević, Daria Ilić, Lea Jančić, Mihajlo Vlahović, Barbara Crnić, Milica Vitorović, Anastasija Dedić, Valentina Jaha i najmlađa učesnica programa, Milena Kovačević. Zasviralo se, zapjevalo i zaigralo. Nježni tonovi violine čuli su se u svečanoj sali u Radovljici, a odjekivali su i karakteristični ritmovi složenih taktova.

Za vrijeme boravka u Sloveniji predstavnici naše škole bili su smješteni u predivnom hotelu „Leški Dvori.“ Turistički su obišli Ljubljanu, Kranj i Bled. Bili su zatečeni ljepotom Slovenije i njenom bogatom prirodom.

Iskoristili su priliku da obiđu dvije osnovne škole. Kućni red se poštovao. Vidjeli su lijepu sliku drugara koji borave u kućnim papučama za vrijeme trajanja nastave, a zapazili su i najmlađe učenike koji peru zube u svojim kabinetima. Nije bilo galame u punim hodnicima učenika. Jedino je dopirao miris hrane iz prostrane školske menze. Zavirili su u mnoge kabinete i posjetili čas domaćinstva, gdje su učenici škole spremali tortilju uz pomoć svoje nastavnice, a onda su uslijedile sportske igre i naša zajednička druženja sa domaćinima škole. Razmijenili su znanja i iskustva, kako učenici, tako ii mentori i vođe puta, Marina Dedić i Verica Kovačević. Imali su prilike da odgledaju glumačku predstavu u kojoj su zajedno glumili učenici i nastavnici škole i da odigraju plesnu tačku „Cha cha cha“ sa maturantima škole. Obišli su čuveni sportski muzej ,,Elan“. Tu im je posebno bila zanimljiva simulacija skijanja, pa su se svi redom oprobali u skijaškim vještinama. Borav u Sloveniji pamtiće i po posjeti kuće „Evropske unije,“ takmičarskom kvizu znanja, kao i zabavi sa muzičkim robotom koji je pjevao rođendansku pjesmu našoj dragoj nastavnici.

Iz Slovenije su se vratili prepuni utisaka, bogatiji za puno novih prijateljstava koje su stekli u osnovnim školama „Anton Tomaž Linhart“ i „Franceta Prešerna.“ Mnogo toga su podijelili sa kolegama i drugarima iz Slovenije i dosta toga korisnog su vidjeli i naučili.

Nadamo se da ćemo i mi imati prilike da ugostimo naše drugare i njihove nastavnike iz Slovenije i da se pokažemo kao dobri domaćini.

Posebnu zahvalnost dugujemo sponzorima koji su nam omogućili da realizujemo ovo putovanje: TO Herceg Novi, Opština Herceg Novi, Konoba Krušo, Škorpion d.o.o, Katunjanin, Feroplet, Parking servis Herceg Novi, KUD Igalo, KUD Sloga