Mostovi prijateljstva i učenja – saradnja škola “Dašo Pavičić” i škole iz Garstena

Na osnovu memoranduma potpisanog 3. aprila, škola “Dašo Pavičić” iz Herceg Novog ugostila je učenike osmog razreda iz Garstena.

 Gosti su proveli dva dana u pratnji svojih profesora i direktorice škole, Aleksandre Jaramaz.

Direktorica škole “Dašo Pavičić”, Bosiljka Perunović, izjavila je da je ovaj susret bio bogat obrazovnim i kulturnim iskustvom za sve učesnike. Prvi dan posjete započeo je prezentacijom o zdravim stilovima života, a nastavio  umetničkim igrama, uključujući “Vlaško kolo” i moderni ples. Održan je i turnir u igri Fireball (vatrene lopte) u kojem su učestvovale četiri ekipe iz obje škole. Turnir je završio neriješenim rezultatom (2:2). U ovoj igri učestvovala je ekipa profesora iz naše škole i ekipa škole iz Garstena. Rezultat je bio 26:24 u korist domaćina. Pobjednički tim činili su: Bosiljka Perunović, Ivana Dedijer, Danilo Vavić, Željko Jelić i Ana Tomašević, uz sudijsko vođenje Željka Milićevića.Tokom posjete, učenici su se družili, obišli prostorije škole, razmijenili iskustva i kontakte, uključujući Instagram profile, mail adrese i brojeve telefona.

Ova interakcija je bila izuzetno značajna jer je omogućila razmjenu kulturnih i obrazovnih iskustava, čime su se stvorile čvrste veze među učenicima. Saradnja između škola “Dašo Pavičić” i škole iz Garstena ima višestruk značaj. Ona omogućava učenicima da prošire svoje vidike upoznavanjem različitih kultura i načina života, što doprinosi boljem razumijevanju i poštovanju različitosti. Razmjena iskustava i ideja između učenika i profesora obogaćuje obrazovni proces kroz usvajanje inovativnih pristupa u nastavi. Zajedničke aktivnosti poput sportskih turnira i kulturnih prezentacija razvijaju timski duh i vještine komunikacije, ključne za budući uspjeh učenika, izjavila je Bosiljka Perunović.

 Istakla je i važnost ovakvih inicijativa, rekavši: “Ovakvi programi jačaju međunarodne veze i prijateljstva, otvarajući vrata za buduće projekte i razmjene koje dodatno obogaćuju obrazovne mogućnosti. Podrška lokalne zajednice i nadležnih institucija, poput Opštine i Ministarstva prosvete, ključna je za održivost ovih projekata, jer zajedničkim naporima možemo osigurati da ovakve saradnje postanu stalni dio obrazovnog sistema.

“Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da obezbijedimo povratnu posjetu učenika naše škole Garstenu u novembru, uz podršku Opštine i Ministarstva prosvjete, kako bi se ova dragocjena saradnja nastavila i dalje unapređivala,” dodala je Perunović.

“Ovi susreti ne samo da obogaćuju obrazovna iskustva naših učenika, već i grade trajna prijateljstva koja nadilaze granice. Zahvaljujem svim učesnicima, profesorima, učenicima, roditeljima, kao i svim partnerima i sponzorima koji su omogućili realizaciju ovog programa. Vaša podrška je ključna za uspjeh i dalji razvoj ovakvih obrazovnih inicijativa”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*