ZLATNE KOŠARKAŠICE I KOŠARKAŠI OŠ „DAŠO PAVIČIĆ”

Državno prvenstvo u Baru, u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza, četrdeset prvo po redu, održano je 28. i 29. maja za šest sportova: atletiku, košarku, basket, rukomet, odbojku i šah. Pravo učešća imali su učenici petog i šestog razreda.

   Sve je vrvilo od adrenalina i emocija među šesto takmičara. Ipak, među toliko sportistaizdvojilo se njih osamnaest i to u košarci. Košarkaška zlatna ekipa je prošla trnovit put do zvijezda, ali sada sa ponosom nosi dva pehara i titulu četvrtoplasiranih.

Prednjačilo je osam djevojčica koje su prvog dana savladale ekipu OŠ „Ristan Pavlović“ iz Pljevalja rezultatom 33:1 i ekipu OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice rezultatom 25:12 i time svoj Herceg Novi i svoju školu vinule do zlata. Ovu zlatnu ekipu činile su: Simeona Spaić, Nađa Savković, Doroteja Šumar, Tamara Tomašević, Jovana Rikalo, Magdalena Drašković, Marija Kosić i Ana Mićunović.

            Muška košarka je protekla uz više stresa, ali ne sa manje uspjeha. Dječaci su prvog dana takmičenja savladali ekipu OŠ „Dušan Korać“ iz Bijelog Polja rezultatom 43:37, nakon produžetaka, jer je u regularnom dijelu utakmice rezultat bio izjednačen (35:35). Savladani su i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice rezultatom 40:39 i ova utakmica je hercegnovsku ekipu dovela u poziciju da igra za prvo mjesto. Drugi dan takmičenja obilježila je neizvjesna borba protiv ekipe OŠ „Mileva Lalatović Lajović“ iz Nikšića koja je zasigurno bila favorit. To je rezultat tokom utakmice i pokazivao. Međutim, srčanost je nekada presudna, a bila je i za ekipu OŠ „Dašo Pavičić“. Sloga, trud i hrabrost napravile su čudo u posljednjoj sekundi kada su naši Novljani dali odlučujuću trojku, pa je utakmica zavšena rezultatom 29:27 u korist ekipe Novljana koju su činili: Luka Radonić, Petar Vuković, Ilija Nikčević, Aleksa Mihailović, Balša Njegovac, Vanja Babović, Andrej Rostović.

Sjajna trojka je uspješno predstavila svoju školu u basketu 3×3 i zauzela četvrto mjesto, što je i više nego sjajno kada je u pitanju Državno prvenstvo. Basket su igrale: Nađa Đekić, Nikolija Zejak i Miljana Rikalo.

            Mentor ovih upješnih i zlatnih košarkaških ekipa je Željko Milićević, profesor fizičkog vaspitanja. S ponosom i osmijehom na licu prolaze školskim hodnicima i hercegnovskim ulicama dajući primjer jedinstva koje mora rezultirati ovako značajnim uspjehom. A ovaj uspjeh će biti podstrek za još veći rad i zalaganje u budućnosti.

            Za ovakav rezultat lijepih riječi je malo, ali ih s lakoćom stihovima izražava i time od srca čestita profesorica jezika i književnosti Aleksandra Sidnik Milićević. Stiže pjesmom podrška iz susjednog Kotora.

ZLATNE KOŠARKAŠICE, ZLATNI KOŠARKAŠI

Peti i šesti razred zasluženo slave

uz dresove svoje škole – dresove prave!

Najbolje su i najbolji, a samo su naši

naše košarkašice, naši košarkaši!

Opštinsko i regionalno osvojiše lako,

do pehara na državnom nije bilo tako.

Jedinstvo je pobijedilo svih naših đačića,

pa imamo prvakinje “Daša Pavičića”.

Optimizam u dječaka izostao nije

dokle srce takmičarsko u grudima bije.

Uvijek se postizao poen koji fali,

pa postaše šampioni i dječaci mali.

Djevojčice savladale Pljevlja ko od šale,

ali su i Podgorici šanse bile male.

Bijelo Polje pobijedila je ekipa muška,

pa i njima za finale poče da se šuška.

Podgorica izgubila s razlikom dva koša,

a s Nikšićem za pobjedu ne daše ni groša.

Trojka je odlučujuća u zadnjoj sekundi data,

eto nama pobjednika i ženskog i muškog zlata!

Na državnom takmičenju pet mečeva bilo,

osvojismo ono o čemu se snilo,

Na svakome sreća ko kruna je došla…

Četa mala s peharima u Novi je pošla.

                                    Aleksandra Sindik Milićević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*