Naš mali literata

Лизавета Кондратјук рођена је у Минску, у Бјелорусији. Од прошле школске године она је наша ученица. Сада је седмом разреду. За врло кратко вријеме савладала је наш језик. Свестрана, показује таленат у свим областима и предметима које учи у школи. Одличан је ђак али се чини да је она на страни умјетности или је умјетност њој наклоњена. Њен литерарни израз  је снажан и на језику који није њен матерњи. За врло кратко вријеме постигла је запажене резултате и освојила награде на различитим литерарним конкурсима. Показује и ликовни таленат па своје „Причице“, које жели да објави, и које је илустровала. Само у првом полугодишту освојила је три награде: 

  • Освојила је треће мјесто за најбољу причу „Мој Прокин гај“ (инспирисано Ћопићевим дјелом) у категорији од 10 до 18 година на манифестацији „Афирмишимо младе књижевне ствараоце из Херцег Новог“. Ову манифестацију традиционално организује Интернационална Културна Асоцијација „ИКА“ на челу са Вељком Вељовићем. Такмичење је организовано у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови, 18. октобра 2023. године. 
  • „Српски соко“ из Херцег Новог на челу са историчаром Небојшом Рашом, додијелио јој је диплому и књигу за освојено треће мјесто на литерарном конкурсу „Професор Вуко Велаш“ за рад „Patricia and kittens“. И ово такмичење је организовано у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови, 25. новембра 2023. године. 
  • На Савинданском литерарном конкурсу у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Херцег Новог на челу са Оливером Доклестић, освојила је друго мјесто за рад на тему „Чини добро – да се добрим врати!“. На конкурсу су учествовали основци из Боке Которске. Додјела награда је реализована у Дворани Парк – Херцег Нови, 27. јануара 2024. године. 
  • На Трећем бијељанском књижевном прољећу у организацији Културне мреже из Бијеле освојила је четврто мјесто у категорији од шестог до деветог разреда. Плакету и награду је примила у Дому културе у Бијелој, 27. априла 2024. године. 

Позвана је у Кућу Ива Андрића на свечаност у оквиру Дјечијег фестивала „Поред мора, пјевати се мора“. Тог дана биће организован јавни час за награђене ученике из области литерарног стваралаштва када ће Лизавета добити захвалницу за посвећеност литерарном стваралаштву и за учешће на фестивалу. 

Вјерујемо да је ово само почетак за ученицу и да ће у даљем раду имати прилику да афирмише свој таленат и рад. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*