Dani nauke i inovacija 2024

Od 23. do 27. septembra 2024. u petnaest opština  Crne Gore održan je dvanaesti festival ,,Dani nauke i onovacija“ u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija i Five Grupe, pod sloganom ,, Nauka i inovacije  na dohvatu ruke“ i predstavljena su najnovija dostignuća iz oblasti nauke i inovacija. 

Naši učenici sedmog razreda i Snežana Mirković, profesorica CSBH jezika i književnosti, 25.10.2024. bili su u Kotoru i prisustvovali su nizu radionica i edukativnih predavanja koji su se organizovali u okviru ,,Dana nauke i inovacija 2024“ u ovom gradu. Učenici su prvo posjetili Akvarijum ,,Boka“. Ljubazno osoblje i  predstavnici Instituta za biologiju mora, učenicima su predstavili prvi javni akvarijum i njegov značaj. Poseban utisak ostavio je obilazak labaratorije Instit za biologiju mora, a i prilika da učenici seciraju ribu i organe posmatraju mikroskopom. Podjednako veliko interesovanje vladalo je i za radionicu Čudesni svijet morskih dubina. Učenici su čuli mnogo zanimljivih podataka  iz morskih dubina za koje ranije nisu znali.   

 Radionica  Jačanje digitalnih inovacija u pomorstvu kroz lot i VR/AR tehnologije održana je na Pomorskom fakultetu. Uz nautičke simulatore i naočare za virtuelno ronjenje, učenici su se upoznali sa podvodnim lokalitetom. Posebno zadovoljstvo za učenike  predstavljala je soba u kojoj se simulira voženje broda. Dok su stajali ispred kompjutera, učenici su na zidu, ispred sebe, imali sliku broda kojim upravljaju. Naši mali kormilari, navigatori i čitava posada uspješno je prevazilazila prepreke, i što je najljepše, imali su osjećaj da stvarno upravljaju brodom. Radionicu su realizovali profesori Pomorskog fakulteta.  

Nakon digitalnog svijeta, učenici su se vratili  u realni, ne manje zanimljiv svijet. Brodom su se prevezli do Prčnja gdje su posjetili OŠ ,,Ivo Vizin“. Dobrodošlicu su im poželjeli učenici i nastavnici koji su ih pričom uveli u život njihove škole. Izdignuta na brežuljku iznad puta, okružena zelenilom i pirodom koju čuvaju za oko posmatrača, ova škola je specifična po mnogo čemu. Učenici vođeni nastavnicima u dvorištu škole prave kompost, a kako bi zemljište bilo kvalitetnije, uzgajaju  prirodne reciklatore – kalifornijske gliste. Dobijenim humusom prihranjuju biljke, voće i povrće. U krugu škole imaju i malu baštu o kojoj timski vode računa, a dobijene plodove daruju obližnjem vrtiću. 

Na kraju su se učenici ukrcali na školski brod ,,Jadran“. Ljubazni članovi posade broda  upoznali su ih sa nekim zanimljivostima vezanim za brod. Za učenike je to bio pravi doživljaj.  

Tim se učeničko jedrenje kroz ovaj dan nauke završilo. U autobus, koji je obezbijedila škola u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, učenici su ušli sa mnogo lijepih utisaka. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*