ПЕТАР II ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ КАО НЕИСЦРПНА ТЕМА У НАСТАВИ

У уторак, 28.11.2023. године, наставница Бојана Мијовић одржала је јавни угледни час из предмета Црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност. Тема часа била је ,,Петар II Петровић Његош – живот, дјело и веза са локалном заједницом”.

Час је одржан у учионици информатике уз употребу аудио-визуелних средстава, као и савремених облика и метода рада. У реализацији часа учествовало је одјељење IX1 и одабрани ученици IX2, IX7 и VI2.

Његошево писмо, упућено ученицима а писано вјештом руком Милице Костић из IX7, било је изненађење које је подстакло ученике да размишљају о умјетности и самим тим о Његошевом стваралаштву. Читање писма пратио је на својој гитари Сава Сеферовић, ученик VI2. Нарочито су занимљиви били одабрани афоризми из ,,Горског вијенца” које су ученици тумачили и повезивали са искуством из свакодневног живота.

Говорило се о Његошу, његовом животу, школовању и стваралаштву. Посебна пажња посвећена је периоду живота у Херцег-Новом, о писцима који су писали о Његошу и о заступљености ,,Горског вијенца” у предметним програмима основне и средње школе.

Час није прошао без рецитовања одабраних стихова као што су они о лијепој снахи Милоњића бана, о дилеми Владике Данила и животној мудрости игумана Стефана.

Након говорног наступа ученика који су путем плаката и ПП презентација говорили на задату тему, прочитани су и литерарни састави ученика Видоја Чепрњића и Луке Марковића, IX2.

Поред поменутих ђака посебан допринос реализацији овог часа дали су:

· ученици IX1: Душан Рељић, Никита Бојков, Леа Јанчић, Михаела Вујачић, Софија Грковић, Вук Радовић, Николина Чубрило

· ученици IX7: Анђела Рабреновић, Нина Мандић, Драган Трипковић, Михајло Мардић

· ученица VI2, Вјера Мирковић

Гост на часу била је госпођа Славица Рељић, мајка Душана Рељића, нашег изузетног и узорног ђака, која је на крају из угла родитеља заокружила тему износећи своје утиске о часу. Такође, часу су присуствовали: помоћница директорице Мира Крулановић, педагошкиња Анита Нишавић-Благојевић, професорице ЦСБХ језика и књижевности Сандра Сеферовић и Снежана Мирковић, ИЦТ координаторка Милијана Голубовић, учитељице Будимирка Весели и Јелена Ростовић.