DRAGANA PAVLOVIĆ U ULOZI NASTAVNICE

U cilju vršnjačke podrške i razvijanja ljubavi prema čitanju Dragana Pavlović, učenica VII1, na času CSBH jezika i književnosti, koji je planiran kao čas lektire, sa drugovima iz odjeljenja podijelila je svoje utiske o romanu ,,Doživljaji Toma Sojera“. Stavom iskusnog čitaoca učenike je uvela u debatu. Život glavnih likova, njihove avanture, zaljubljivanja, porijeklo, stavovi bili su tema časa. Slikovitim pitanjima Dragana je učenike uvodila u svijet knjiga i njihov značaj. Inspirisani za razgovor, učenici su iznosili svoje utiske, upoređivali se sa likovima, podržavali ih, ali i zamjerali u određenim situacijama. Da se pročitano ne zaboravlja, učenici su pokazali kada su avanture Tvenovih likova upoređivali sa dogodovštinama Ćopićevih likova. Učenici su vidjeli sebe u društvu sa Tomom Sojerom i Beki Tačer u pećini, ali i sa Jovančetom u Prokinom gaju. Upoređivali su prostor i vrijeme u romanu i koliko ambijent življenja i društvene prilike u njemu utiču na živote. Komentarisali su način na koji Mark Tven i Branko Ćopić karakterizuju svoje likove. Uočili su da Mark Tven ne opisuje spoljašnjost likova, da ga interesuje karakter, misli, osjećanja i postupci, dok Branko Ćopić svoje likove karakterizuje po njihovim osobinama.

Djetinjstvo je najljepši perid u životu svakog čovjeka. Djetinjstvo je radost i dogodovština pa je zato neponovljivo. Rad je moranje, a igra je sloboda. Sloboda je opravdana, ali uz poštovanje određenih pravila- samo su neki od učeničkih zaključaka.

Predmetna nastavnica Snežana Mirković i Tatjana Krstajić, gost na času i odjeljenjski starješina VII1, bile su aktivni učesnici u razgovoru i svojim komentarima podsticale učenike na čitanje.