Jesenja sonata

Jesenja sonata naziv je časa koji su osmislili i realizovali učenici VI3 i njihova predmetna nastavnica Snežana Mirković. Tema se rodila na redovnom času crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti. Povod za uživanje i istraživanje bila je pjesma ,,Jesen“ i neiscrpni Miroslav Antić. Čas je održan 14.12.2023. godine. Pored toga da razumiju lirsku pjesmu i uvide njenu likovnost, učenici su pokazali da su dobri govornici, recitatori, glumci. Kroz dijalošku i monološku metodu, rad u paru i frontalni oblik rada, učenici su pokazali razumijevanje književno–teorijskih pojmova, a kroz ilustrativni prikaz dočarali su sve ljepote jeseni. Ono što čas čini posebnim je što su u radu učestvovali svi učenici, što je svaku aktivnost pratila umjetnost pokreta, govora, izražajnog čitanja, pričanja.

Početak časa najavio je instrumental Šopenove kompozicije ,,Jesenji valcer“. Dunja Vujović, moderatorka časa, pozdravila je prisutne goste: Bosiljku Perunović, direktoricu škole, Miru Krulanović, pomoćnicu, Vanju Nuhefendić, psihološkinju, Ivonu Tomašević, predstavnicu Savjeta roditelja, Bojanu Mijović, prof. CSBH jezika i književnosti i Vesnu Vasović, prof. razredne nastave. Učenici Bogdan Rajević, u ulozi Miroslava Antića, i Luka Radonić, u ulozi Duška Radoića, kroz dijalog su predstavili stvaralaštvo Miroslava Antića i njegovu ljubav prema stvaranju poezije za djecu, njegovo poznanstvo sa Duškom Radovićem, kako su iz slučajnih pjesničkih šetnji nastajali stihovi koje mi danas rado govorimo. Nakon dijaloga pjesmu ,,Jesen“ izrecitovali su Ksenija Grbavac i Nikola Ilić. Svesznajući pripovjedač u liku Gorana Vasovića, objasnio je uticaj Duška Radovića na Mikino stvaralaštvo. Uslijedile su prezentacije likovnih radova.

Teme radova:

I grupa : Jesen je skitnica, evo je i kod nas;

II grupa: I tutne mi grozd u dlan;

III: Pogasi zvijezde i ide da spava

IV: Mapa uma

V: Motivacija za čitanje-citati

Nakon prezentacije likovnih radova, koji su imali jasne poruke, uslijedilo je čitanje literarnih radova na temu: ,,Ja mnogo volim kada ona dođe“. Svoje radove čitali su: Mihaila Kokot, Teodora Dragojlović, Miljana Varagić, Tatjana Tadić i Andrej Rostović.

Da se čitanjem putuje, stvara, osvajaju svjetovi i kontinenti bila je poruka sveznajućeg pripovjedača. Sve prisutne je pozvao da se pridruže čitalačkom karavanu. Predložio je da čitanje započne romanom ,, Kroz pustinju i prašumu“.

Uslijedi li su komentari. Gosti časa komentarisali su aktivnosti učenika. Učenici nisu krili svoje zadovoljstvo što su pokazali na samom kraju kada ih je predmetna nastavnica pozvala da

podizanjem zelenog ili crvenog kartončića, izraze svoje raspoloženje tokom časa. Podizanjem zelenog kartona poslali su poruku da su bili srećni i zadovoljni, crvenih, nezadovoljnih, nije bilo. Snežana Mirković je zahvalila gostima i učenicima i istakla da je osim vidnih i u pripremi napisanih ishoda, čas imao i dodatne zadatake, a to su: da se podstakne na druženje, zajedničko učenje,vršnjačku podršku i da podstakne ljubav prema čitanju i stvaranju.

Moderatorka časa pozvala je prisutne da uživaju u konzumiranju plodova jeseni koje su učenici donijeli iz svoje bašte. „Jesenji valcer“ je prestao kada se začulo zvono koje je oglasilo kraj časa.