21. MART SVJETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom obilježava se 21. marta, a ovaj datum je simbolično izabran jer je u osnovi Daunovog sindroma, prisutnost 3 umjesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Na današnji dan ,osobe sa Daunovim sindromom i oni koji žive, uče i druže se sa njima, širom svijeta organizuju i učestvuju u aktivnostima i događajima posvećenim podizanju svijesti o životu djece i osoba sa Daunovim sindromom.

SIMBOL SVJETSKOG DANA OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM SU RAZLIČITE ČARAPE, JER SE NOŠENJEM RASPARENIH ČARAPA POKAZUJE KOLIKO JE VAŽNO PRIHVATANJE RAZLIČITOSTI MEĐU LJUDIMA.

Osobe sa Daunovim sindromom su vrlo vesele i vedre prirode, pa se tako simbolično nose rasparene čarape veselih boja.

Zamislite kako bi čudno bilo kada bi jednog jutra došli u školu i vidjeli da svi izgledaju isto, poput robota. Ne bi mogli da napravimo razliku ko je naš prijatelj, a ko nastavnik.

Sreća, svako od nas je različit, jedinstven i poseban.

Osobe sa Daunovim sindromom su vesele, društvene, tople, prijateljski raspoložene.

Imaju prijatnu prirodu i topao osmjeh koji plijeni pažnju okoline.

Postoje brojni uspješni glumci i umjetnici sa Daunovim sindromom.

Gusi Spanglo je prva žena sa Daunovim sindromom koja je diplomirala u Evropi, na Univerzitetu u Palermu.

Mladić Vuk Trajković, koji ima Daunov sindrom, kao đak generacije je upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog školovanja, na Institutu za reumatologiju Srbije zaposlio se na neodređeno vrijeme.

Poznate ličnosti sa Daunovim sindromom

Madeline Stuart je poznata kao prva profesionalna manekenka s Daunovim sindromom.

Sujeet Desai je prvi muzičar s Daunovim sindromom koji je svirao u Karnegi Holu. Savladao je sedam instrumenata.

Isabella Springmuhl Tejada (Belita) je gvatemalska modna dizajnerka, poznata kao prva modna dizajnerka koja ima Daunov sindrom.

Chelsea Werner je gimnastičarka i model.Kao dijete nije mogla da hoda gotovo do druge godine i rečeno joj je da će uvijek imati nizak tonus mišića. Međutim, dokazala je da lekari nisu bili u pravu tako što je postala četvorostruka pobednica američkog državnog prvenstva u gimnastici na Specijalnoj olimpijadi.