Knjige kao mostovi – Učenici drugog razreda obilježili značajne datume –

Učenici drugog razreda su uškolskoj biblioteci, zajedno sa svojom učiteljicom Milkom Vuković, obilježili značajne datume – Međunarodni dan knjige za djecu i Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ovi datumi imaju posebnu važnost jer nam pružaju priliku da se povežemo sa knjigama i saznamo više o autizmu, sa ciljem razvijanja empatije i razumijevanja.

Međunarodni dan knjige za djecu, koji se obilježava 2. aprila, odabran je u čast rođenja slavnog pisca Hansa Kristijana Andersena. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa njegovim životom i djelom kao i da se prisjete bajki koje inspirišu djecu širom svijeta. Fokus je bio na bajci “Ružno pače”, koja je poznata po svojim univerzalnim porukama o prihvatanju različitosti i traženju sopstvenog identiteta.

S tim u vezi je i Svjetski dan svijesti o autizmu, koji se takođe obilježava 2. aprila, pa su se ovom prilikom učenici upoznali sa osnovnim pojmovima vezanim za autizam. Saznali su više kako biti podrška osobama sa autizmom. Kroz analizu bajke “Ružno pače”, razgovarali su o važnosti prihvatanja drugačijih i o razumijevanju koje je ključno za izgradnju inkluzivnog društva.

Kroz knjige i razgovore, stvaramo mostove koji povezuju naše zajednice i grade bolju budućnost za sve nas.