O školi

“Javna ustanova Osnovna škola “Dašo Pavicic“, Put partizanskih majki 12, nalazi se na teritoriji Mjesne zajednice Topla, na granici Igala i Herceg Novog. Sa podrucnim odjeljenjem Sutorina (Mojdež i ove školske godine nije aktivno odjeljenje) i izdvojenim odjeljenjem u Igalu, organizovana je kao javna ustanova za osnovno obrazovanje i vaspitanje od I – IX razreda.

Osnovna škola „Dašo Pavicic“,u Herceg Novom, pocela je sa radom 21.09. školske 1959/60. godine, podjelom dotadašnje jedinstvene Osmogodišnje škole, zbog prevelikog broja odjeljenja i prostorne ogranicenosti. U pocetku je nosila naziv Druga osnovna škola – Herceg Novi da bi, 28.11.1959.godine, dobila naziva Osnovna škola „Dašo Pavicic“, po istaknutom revolucionaru i prvoborcu ovog kraja, Danilu – Dašu Pavicicu. Škola je bila smještena u zgradi Škole ucenika u privredi u Herceg-Novom, Njegoševa br. 38. U novoj školskoj zgradi otpocela je sa radom 01.11.1971.godine, sa 854 ucenika, za koliko je zgrada i planirana izgradnjom.

Škola u ovoj školskoj godini ima ukupno 54 odjeljenja, a od toga dva kombinovana odjeljenja u Podrucnom odjeljenju u Sutorini, osam odjeljenja nalazi se u zgradi Instita u Igalu, i to: dva odjeljenja prvog, drugog, teceg i cetvrtog razreda. U Podrucnom odjeljenju u Mojdežu nema upisanih vec djeca pohadaju nastavu u Maticnoj školi, cime je ovo odjeljenje privremeno prestalo sa radom.

Ova škola je od 01.09.2004.godine, pored još 20 škola u Državi, pocela raditi po reformisanom programu devetogodišnje osnovne škole.

Za postignute rezultate u nastavno-vaspitnom radu i javnoj djelatnosti u periodu od 1960. godine škola je dobila veci broj nagrada i priznanja.

Izgradnja naselja Topla, kao i stambenih blokova u Igalu, školske 1977/78.godine, dovelo je do naglog povecanja broja ucenika (1.056), što je indikativno do danas (1313). Stoga se može reci da su uslovi rada dosta teški, zbog zauzetosti školskog prostora redovnim aktivnostima, pa nema dovoljno ni prostornih ni vremenskih uslova za realizaciju svih željenih vannastavnih i slobodnih aktivnosti.

U maticnoj školi  na Toploj nastava je organizovana  u dvije ravnomjerne smjene koje se sedmicno mijenjaju, osim ucenika ucenika prvog razreda koji su uvijek u prvoj smjeni, a ucenici drugog razreda uvijek u medusmjeni