Čas istorije u Prijestonici

U periodu od 13. do 15. novembra ove godine 126 učenika i 6 odjeljenskih starješina iz naše škole boravilo je na Ivanim Koritima u okviru projekta Cetinje – jedna priča, Čas istorije u prijestonici u organizaciji Ministarstva prosvjete.

Cilj ekskurzije je da se na zabavan i djeci prihvatljiv način približi istorija dinastija Crnojević i Petrović – Njegoš, da se upoznaju sa florom i faunom, endemskim vrstama Nacionalnog parka Lovćen, kao i da posjete ostatke prve državne štamparije kod Južnih Slovena na brdu Obod kraj Rijeke Crnojevića.

Uz pomoć posvećenih mladih animatora učenici su kroz edukativne radionice bili motivisani da nauče više o istoriji Crne Gore. Posjetili su Dvorac kralja Nikole, Biljardu i reljef Crne Gore na Cetinju. Nažalost, zbog kiše, došlo je do promjene plana, pa su učenici bili uskraćeni za posjete Muzeju novca i još nekim znamenitim građevinama u Prijestonici. No, to im nije smetalo da se dobro zabave i pokažu zavidan uspjeh na tematskom kvizu koji je organizovan drugog dana boravka u Odmaralištu na Ivanovim Koritima.

Posljednjeg dana boravka put nas vodi ka Rijeci Crnojevića, nekada jednom od glavnih trgovinskih centara Crne Gore, a danas maloj uspavanoj, gotovo zaboravljenoj varoši na obali Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u kojoj smo mogli vidjeti kuću Svetog Petra Cetinjskog, Stari most i čuti predavanje o štamparu Makariju koji „sastavi prva slova Oktoiha“…

Organizacija ekskurzije je bila profesionalna, svi članovi osoblja u Odmaralištu izuzetno ljubazni i predusretljivi.

U ranim poslijepodnevnim satima 15. novembra djeca su se vratila u Herceg Novi bogatija za jedno posebno iskustvo i znanje o svojoj domovini.

Print Friendly, PDF & Email