Dani nauke

Pod pokroviteljstvom Minastrstva nauke u Crnoj Gori se održala sedmi put za redom  manifestacija ,,Dani nauke” u okviru koje je 10.10.2017. god. održana radionica i predavanja iz segmenta ,,Fabrika znanja”. Učestvovali  su učenici IX razreda naše škole, zajedno sa svojim razrednim starješinama.

Fabrika znanja je prvenstveno namenjena promociji novih IT (informacionih tehnologija) znanja i vještina. Kroz jedinstven spoj učenja i zabave, učesnici su dobili priliku da se upoznaju sa najtraženijim profesijama u oblasti informacionih tehnologija. Glavni cilj projekta je kreativni podstrek i edukacija budućih lidera u IT sektoru.

Program za učenike je bio:

Predavanja:

  • Mala škola web programiranja
  • Zašto je privatnost važna
  • Internet of Thing za početnike
  • Prihvati izazov, postani IT Girl
  • LIKE, Share, SUBSCRIBE-Zvijezde internet o svom uspehu
  • Ženski Q&A o YouTube-u

Održan je kviz znanja, kviz o sajber bezbjednosti,  o poznavanju osnovama rada računara i korisćenju Interneta. Učenici su rješavali deset postavljenih zadataka. Cilj je bio da se  tačno odgovori na što više pitanja u kratkom roku.

Učenici nase Škole  osvojili su prvo i treće mesto od ukupno 300 učesnika i osvojili vredne nagrade.

Vidović Krasto, učenik IX1, osvojio je prvo mesto. Riješio svih deset zadataka, za samo 58 sekundi. Dobio mobilni telefon marke Wiko Win Lite kao nagradu za svoje postignuće.

Najdenova Aleksandra, učenica IX5, osvojila je treće mjesto, riješivši sve zadatke za 120 sekundi i dobila nagradu telefon, marke Tesla.

Bilo je još učenika koji su riješili sve zadatke, ali za duže vreme, pa su organizatori odlučili da ih nagrade, kožnom fudbalskom loptom, koja je donesena u Školu.

Nastavnici  su prisustvali edukativnim predavanjima, koja su bila namijenjena njima na temu:

  • Prevencija nasilja i zlostavljanje djece putem IKT
  • Bezbednost djece na Internetu
  • Usmjeravanje djece ka kreativnom korisćenju Internet-uloga nastavnika i roditelja.

Poseban utisak na nastavnike je ostavila , Biljana Kikić-Grujić, koja je govorila o teškim zloupotrebama Interneta: pedofilija, vršnjacko nasilje i ulazak u sekte.

Dogovoreno je da se preko Ministarstva prosvete i direktora ostvari saradnja sa g.Grujić da se po mogućnosti održi predavanje u našoj Školi.

Print Friendly, PDF & Email