DOBRO DOŠLI, ĐACI PRVACI

Nakon intoniranja himne Crne Gore bila je priredba koju su pripremili učenici III, IV i V razreda zajedno sa našim učiteljicama: Vanjom Đurović, Vesnom Vasović i Aleksandrom Samardžić.  Sve je bilo raspjevano i razigrano. Dječiji osmjesi i pjesma ispunili su roditeljska srca, kao i srca nastavnika.

Nakon prigodnog programa prisutnima se obratio Branislav Krečković, direktor. Pozdravio je prvake i njihove roditelje. Poželimo srećan početak i najavio predstavnike Opštine Herceg Novi. Prisutnima se, ispred Opštine, obratila sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti, gospođica Vesna Samardžić. Na samom kraju priredbe pomoćnica direktora, Snežana Mirković  obratila se prvacima, roditeljima. Pročitala je pismo uciteljicama koje je za ovu priliku prilagodila po ugledu na pismo Abrahama Linkolna. Pismo prenosimo u cjelini:

Danas naša djeca kreću u školu – i sve će im ovdje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molila da budete nježni prema njima. Oni kreću u pustolovinu koja ih može odvesti preko kontinenata u avanturu.Takav će život zahtevati vjeru, ljubav i hrabrost. Zato, drage učiteljice, molim vas, uhvatite ih za ruku i naučite ih onome što moraju znati.Naučite ih, ali blago, ako možete.

Naučite ih da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar. Da je u školi mnogo časnije griješiti, nego varati.Naučite ih kako dostojanstveno da gube i kako da uživaju u pobjedi kada dobiju.Naučite ih da budu obazrivi s obazrivima, a nedopustivi s grubima.

Odvratite ih od zavisti, ako možete, i naučite ih tajni spokojnog osmjeha. Naučite ih, ako možete, kako da se osmijehnu kada su tužani; naučite ih da suze nijesu sramota.Naučite ih da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu.

Naučite ih, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte im vremena da duboko razmišljaju o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ih da vjeruju u vlastite ideje, čak i ako im svi kažu da su one pogrešne.
Naučite ih da svakoga slušaju i poslušaju, ali naučite ih, takođe, da proberu sve što čuju i zadrže samo ono dobro što prođe kroz sito istine.
Naučite ih da prodaju svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nemaju cijenu svog srca i duše. Neka imaju hrabrosti da budu nestrpljivi, neka imaju strpljenja da budu hrabri.

Naučite ih da uvijek imaju uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će imati uzvišenu vjeru u čovečanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtev, ali pogledajte šta možete da učinite. Oni su tako dragi, mali,oni su djeca.

Na samom kraju učiteljice su prozvale svoje učenike i zajedno sa roditeljima i učenicima pošli su u učionice.

Print Friendly, PDF & Email