Druženje na Bijelskim Kruševicama

Jedna lijepa svečanost bila je povod za druženje učenika i nastavnika naše dvije osnovne škole: „Orjenski bataljon“ iz Bijele i „Dašo Pavičić“ iz Herceg-Novog.

U sklopu Praznika mimoze, u organizaciji NVO „Velika bokeška fešta“ i pod pokroviteljstvom Opštine Herceg-Novi i JU Herceg-Fest-a, u petak,8.februara 2019.godine na Bijelskim Kruševicama je održana Akademija povodom 140 godina prve škole u tom živopisnom selu hercegnovskog zaleđa.

O istorijatu škole govorile su Jarmila Radović, direktorica OŠ „Orjenski bataljon“, čije je to bilo područno odjeljenje sve do 1980. godine, kada je škola prestala sa radom i Nedjeljka Stojanović Stanojlović, pedagog škole „Dašo Pavičić“, koja se inače bavi proučavanjem istorije školstva u Boki, pa je tako i autor monografije „Škola u Morinju (1803-1918)“, prve škole na narodnom jeziku na prostoru Boke, odnosno današnje Crne Gore.

U programu su učestvovali učenici iz osnovne škole u Bijeloj: hor sa nastavnicom Marinom Dedić, a nagrađene poetske i prozne radove čitali su učenici koje su pripremili i doveli njihovi nastavnici Vinka Perišić Šarenac i Milun Đurđevac.

Markiranu pješačku stazu Bijela-Zlokovići-Bijelske Kruševice otvorili su članovi NVO „Koraci Step“. Njima su se pridružili Zlata Crnogorčević, prof.fizičkog vaspitanja sa 50 učenika iz Bijele i Vanja Nuhefendić, psihološkinja OŠ „Dašo Pavičić“ sa 16 učenika starijih razreda, članova đačkog parlamenta.

Inspirativni prostor i druženje djece i odraslih, uz podsjećanje na bogatu prošlost i kulturnu tradiciju ovog dijela naše Opštine obogatili su ovaj, suncem okupani februarski dan i potpuno ispunili očekivanja organizatora.

Zabilježila: N.S.Stanojlović

Print Friendly, PDF & Email