Imali smo dar-tema časa bio je nar

Osamnaesti novembarski dan okupio nas je u odjeljenju II 1 kod učiteljice Budimirke Veseli, u želji da prisustvujemo času čija je tema: Nar. Učionica spremljena za posebnog gosta. Na sredini učionice klupa  na kojoj su lijepo aranžirani: pitomi nar, grana divljeg nara, nar od papira, nar od čohe, boce sa likerom od nara, prelijepi crtež grane nara… Očigledno da su se za ovaj čas ozbiljno spremali naši drugaci i njihova učiteljica.

 

 

Uskoro je u učionicu ušao  gost časa, gospodin Seyran Mirzazada, predsjednik Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana iz Podgorice. Potom je  učiteljica Budimirka pozdravila gosta  kao i sve prisutne kolege i objasnila  učenicima zašto je gospodin Seyran gost časa. Spona ove priče je nar, sočna prelijepa voćka koja je simbol zemlje našeg gosta. U  Azerbejdžanu se održava i festival  posvećen naru poput našeg „Praznika mimoze“.

U daljem toku časa učiteljica pruža učenicima pregršt informacija o naru ali i o Azerbejdžanu. Gosti časa su bili učenici sedmih razreda Danilo, Ana, Ivan, Đorđe koji su pričom o Azerbejdžanu, simbolici nara u religiji, prelijepim stihovima o naru učinili ovaj čas zanimljivim drugacima, direktoru,  kao i svim kolegama koje su prisustvovale času. Kraj časa bio je  jako dinamičan jer su đaci imali bezbroj pitanja za našeg dragog gosta na koja je on rado odgovarao.

Kilometarski daleko jedna od druge Crna Gora i Azerbejdžan u ovoj priči spoznali su bezbroj sličnosti koje trebamo njegovati i prenositi našim učenicima. Ljepotu času dali su zvuci sevdalinke koje nam je poklonila  darovita učiteljica Jelena Rostović

Po mnogo čemu čas je bio lijep i inspirativan;  čas koji ćemo svi pamtiti.

Print Friendly, PDF & Email