Јавни час ликовних талената

„Дијете је човјек важан, паметан, свој и снажан. Пустите га да лети, кад хоће, кад може….“ била је порука малих водитеља на почетку јавног часа у ОШ „Дашо Павичић“ у оквиру којег су посјетиоци могли да погледају ликовне радове младих талената. Изложбу је отворила новинарка и умјетница Витка Вујновић, некада ученица ове школе.

И док је хол школе и атријум био испуњен радовима на којима је царовала дјечија машта, ученици су извели програм у који су уткали ноте и умјетност музицирања на флаути и гитари, али и надарено рецитовање пјесме Вита Николића „Пимо мојој учитељици“ Мие Зубер.

„Дашови ученици“ баштине богату традицију када су у питању резултати и награде са општинских и републичких такмичења, казао је млади водитељ на почетку, што их је постакло да приреде јавни час на којем ће приказати дио онога што настаје на часовима и у оквиру секција ове школе.

Позив да отвори ову изложбу, након бројних које је отворила у галеријама у граду, како је казала Витка Вујновић, доживјела је као признање, јер је то школа која је била и остаје њена, школа у којој су учила њена дјеца и сада унуци.

-И на то сам поносна. Ко и не би био када је то била љубав на први поглед, она која се преноси с кољена на кољено. Свих ових година које су се нанизале од када сам изашла из ових школских клупа, пратила сам и радовала се сваком рођендану школе, новом „Свитању“ и сваком успјеху и школе и ученика, казала је Вујновић.

Да је „свако дијете умјетник“ и да „само треба наћи начин да тог умјетника у њему сачувамо и онда када одрасте“ потврдила је ријечима Пабла Пикаса, а потом им и открила да је други велики сликар Едгар Дега (Edgar De Gas) записао „да умјетник није оно што видиш, већ оно што направиш да други виде“.

-На сваком раду то показују наши мали, велики таленти. Уз сваку задату или одабрану тему они показују своју идеју, комбинујући технике, показују огроман простор на којем царују њихова машта и креативност. То су савременом свијету, нажалост, остаје једна од ријетких сфера гдје је дјеци таква стваралачка идеја, игра, омогућена. Зато, сваком аутору честитка и похвала за рад и жеља да и када одрастете сачувате тог умјетника у себи јер та дјечија радозналост и та кап стваралачке енергије најдрагоцјенији је еликсир радости у животу. Честитке и наставницима који то стваралаштво подстичу. Можда то и јесте највећа умјетност, казала је Вујновић отварајући изложбу.

Миа Зубер, ученица петог разреда, изузетно надахнуто је рецитовала стихове Вита Николића „Писмо мојој учитељици“ уз пратњу звука гитаре. Открила нам је да ужива читајући и рецитујући.

-Обично ми не треба пуно да се припремим. Моја инспирација је моја машта, оно што се ствара у мојим мислима док читам. Увијек ми сви говоре како имам велику машту, велику страст и моћ изражавања. Почела сам то да примјењујем, налазим све то у себи. Док читам једноставно осјетим када требам да повисим или смањим интонацију, шта је пјесник хтјео да каже тиме, разумијем га. Волим да читам романе и лектиру и ту налазим инспирацију. Жељела бих да једног дана постанем глумица или водитељка, казала је Миа, другонаграђена на недавно одржаном општинском такмичењу у рецитовању.

У приредби је уживала и Драгана Павловић, ученица четвртог разреда, такође награђивана на конкурсима и такмичењима.

-Уживам у оваквим приредбама, некако се боље осјећам. До сада сам освојила друго мјесто прве категорије на такмичењу „Мојом улицом“, ове године на такмичењу које је носи име Ђура Јакшића у Србији освојила сам похвалу за врло лијепо написан рад. Учествовала сам на недавно одржаном рецитаторском такмичењу и освојила треће мјесто. Највише волим матерњи језик, да читам и пишем, а жеља ми је да постанем професорица књижевности, испричала нам је Драгана.

Приредби су присуствовали директорица Градског музеја и галерије Славица Божовић, умјетници Војислав Килибарда и Анита Шимић. Умјетници су потом са ученицима заједно цртали и испунили пано у знак сјећања на ово дружење.

Директор школе Бранислав Кречковић, најавио је да ће четири најбоља рада бити постављена на великом паноу како би још боље презентовали ученички рад широј јавности.

-Заједно са нашим гостима и Агенцијом за изградњу и развој града, одабраћемо четири најбоља рада, по два из нижих и старијих разреда. Они ће бити израђени за школски мурал. Захваљујем гостима и нашим спонзорима Порто Новом и Лајтхаусу (Lighthouse) који су обезбједили послужење и слаткише за дјецу, казао је Кречковић.

Print Friendly, PDF & Email