JEDNA MATURSKA PRIČA – EKSKURZIJA 2023.

April je 26. 2023. godine. Jutro je. Dugo čekana ekskurzija. Uzbuđenje. Puni smo očekivanja dok se ukrcavamo u autobus. Krećemo. Iza nas ostaju obronci Njivica. U daljini more.

Prvi dan putovanja je prava avantura s obilaskom zanimljivih destinacija. Nakon nekoliko sati vožnje stižemo u Nikšić gdje pravimo pauzu. Obilazimo Sabornu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog i centar grada. Upoznajemo se sa istorijom i arhitekturom Nikšića. Nastavljamo putovanje i krećemo ka Žabljaku. Odsjedamo u udobnom hotelu. Slijedi ručak, a zatim obilazak Jezerske visoravni i posjeta Vražjem jezeru i Ribljem jezeru. Vražje jezero oduševiljava svojim prirodnim ljepotama. Riblje jezero plijeni raznobojnim vrstama riba. Slušamo o srednjevjekovnim stećcima i vraćamo se u daleku prošlost. Nakon toga, obilazimo centar Žabljaka šetajući njegovim ulicama i upijajući duh planinskog grada.

Drugi dan naše ekskurzije započinje obilaskom Crnog jezera Centra za posjetioce. Slijedi kratko predavanje o Nacionalnom parku ,,Durmitor“, o flori i fauni ovog podneblja. Šetnja pored jezera i svježina planinskog vazduha razbuđuju i daje snagu. Naša sledeća destinacija je impresivna planina Savin Kuk. Skoro je maj mjesec, ali ovdje se morate obući kao u sred zime.

Trećeg dana putovanja krećemo ka Zlatiboru. Pravimo kratku pauzu u Prijepolju, gdje smo u posjeti poznatom manastiru Mileševo koji očarava svojom istorijom i freskama iz 13. i 17. vijeka. Ovaj spomenik kulture sagradio je kralj Stefan Vladislav, a što je zanimljivo znati, naročito za nas koji dolazimo iz Herceg-Novog, u njemu je 1377. godine za kralja krunisan Tvrtko I Kotromanić. Saznajemo da se u 16. vijeku ovdje nalazila štamparija. Mileševske freske jedne su od najboljih evropskih ostvarenja 13. vijeka, a najpoznatija je Beli Anđeo. Po dolasku na Zlatibor, smještamo se u udoban hotel i krećemo u obilazak Sirogojna gdje se nalazi etnoselo ,,Staro selo“. Ovdje možete vidjet i kako je izgledala kultura stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. vijeka i uživati u mirisu tradicionalnih drvenih kuća od kojih su neke postale turistička atrakcija. Na jednoj kući predstvljene su najstarije škole u zlatiborskom srezu, kao i prvi zakoni o školstvu. Kada ove zakone uporedimo sa sadašnjim, shvatamo da je danas đacima dato mnogo više slobode i demokratije nego nekad. Navodi nas na razmišljanje šta je zaista bolje.

Četvrtog dana našeg putovanja u posjeti smo Drvengradu, jednom od najpoznatijih turističkih mjesta u regionu. Nalazi se na brdu Mećavnik. Ovaj autentični drveni grad, osmišljen i izgrađen od strane poznatog reditelja Emira Kusturice, plijeni svojom jedinstvenom arhitekturom i atmosferom. U bioskopu ,,Stenli Kjubrik“ gledamo kratkometražni Kusturičin film koji nas navodi na duboka razmišljanja o životu, borbi, smislu i besmislu. Obilazimo potom zanimljive ambijentalne cjeline šetajući ulicama grada. Glavna ulica nosi ime našeg nobelovca Iva Andrića, a kuće se zovu po poznatim likovima iz Andrićevih djela i po znamenitim umjetnicima. Vodičkinja nas upoznaje sa mjestom, a nastavnica Bojana priča o zanimljivim likovima sa kojima ćemo se tek susresti u književnosti: Lotika, Ćorkan… I o književnicima i slikarima: Dostojevski, Nušić, Vojo Stanić… Nakon posjete Drvengradu, u popodnevnim satima stižemo u Užice. Šetnja kroz grad. Lako zalutamo, pa je pred nama izazov – naći izlaziz lavirinta gdje svaka ulica izgleda isto. Jedna od najzanimljivijih priča je priča o Užičkoj republici, prvoj slobodnoj teritoriji u Evropi za vrijeme Drugog svetskog rata.

Petog dana naše ekskurzije uzbuđeni krećemo nazad. Pravimo pauzu u Pljevljima, gdje se penjemo do manastira Svete Trojice, a onda posjećujemo Husein-pašinu džamiju. Slijedi ručak, pa nastavak puta za Herceg-Novi, gdje stižemo u večernjim satima.
Ekskurzija 2023. godine – to je metafora za raznovrsne aktivnosti: upoznavanje kulture i prirode, uživanje u divnim mjestim, večernji provod u diskoteci i nezaboravni momenti sa drugarima i strpljivim nastavnicima.

Učenik: Miodrag Benderać, IX3
Mentor: Bojana Mijović

Print Friendly, PDF & Email