Knjiga je važan drug

I ove godine, 23. aprila u našoj školi je na prigodan način obilježen Svjetski dan knjige. U holu škole, tokom cijelog dana, smo prikazivali prezentaciju posvećenu ovom značajnom datumu i značaju knjige i čitanja. Uz bezbroj prelijepih slajdova o piscima našim i svjetskim, kao i preporukama sa naslovima knjiga koje učenici mogu i treba da pročitaju, protekao je dan posvećen knjizi. Prezentaciju je pripremila Matea Došlo, učenica VI5 odjeljenja. Na časovima crnogorskog jezika nastavnici su razgovarali sa učenicima o značaju knjige, predstavljali izabrane naslove i čitali uspješne literarne radove posvećene knjizi i njenom značaju u odrastanju svakog učenika.

Za vrijeme velikog odmora, u obje smjene, na školskom razglasu pročitali smo prigodan tekst posvećen budućnosti knjige, gdje smo, između ostalog, istakli da: „Pozdravljajući razvoj savremenih tehnologija sigurni smo, kao i uvijek u jednu istinu: knjiga nikada neće biti ugrožena ni prevaziđena. Paralelno sa razvojem tehnologije razvija se i izdavaštvo; knjige se štampaju, kupuju, čitaju… Sve dok postoje istinski ljubitelji pisane riječi knjiga u svom klasičnom obliku neće nestati…“

U biblioteci škole priređena je mini izložba knjiga koja govore o savremenoj komunikacija, kao i izložba starih i dotrajalih knjiga kojima je sjaj i ljepotu svojim maštovitim ilustracijama vratila Marija Kuznjecova, učenica V6 odjeljenja.
Marija svakodnevno posjećuje školsku biblioteku, osmišljavajući svoje slobodno vrijeme čitanjem. Zainteresovani učenici sa svojim odjeljenskim starješinama su pogledali izložbu i prezentaciju.

U svim odjeljenjima prvog razreda održavala se aktivnost „Razmijeni slikovnicvu sa drugom – ispričaj priču, bajku, stih…“. Na ovaj način podstakli smo naše najmlađe učenike da od najranijih školskih dana usvajaju svijest o značaju knjige.

Aktivnosti povodom Svjetskog dana knjige su nastavljene 24.04. u školskoj biblioteci gdje su darovite učenice petog razreda nastavile da umotavaju stare knjige i oživljavaju njihove korične strane uspjelim ilustracijama.

U srijedu, 25.04. povodom praznika knjige školsku biblioteku je posjetila grupa najmlađih predškolaca iz vrtića i uljepšala naš i svoj radni dan.
Organizator i realizator svih programa vezanih za Svjetski dan knjige je direktor Branislav Krečković, a u saradnji sa Ljiljana Vojnović, bibliotekarkom škole.

pdf
Print Friendly, PDF & Email