KULTURNO POPODNE NA BELAVISTI

Potreba za kulturnim uzdizanjem nikada ne presahnjuje, a dječijoj radoznalosti, kako reče u našem nedavnom intervjuu Ljubivoje Ršumović, nema okvira i granica. U želji da obogatimo znanje, oplemenimo duh i istražimo kakva se sve kulturna blaga kriju u našem gradu, zaputili smo se zajedno sa našim nastavnicama muzičkog vaspitanja Marinom Dedić i CSBH književnosti i jezika Zoricom Marković na Trg Belavista.

Naša prva stanica je bila Gradska biblioteka, gdje nas je dočekala bibliotekarka Jelena Krstić. Kroz video-prezentaciju ‘’Put knjige’’, imali smo priliku da se upoznamo sa istorijatom razvoja pisma, prvim civilizacijama koje su ostavile pisane tragove, prvim bibliotekama koje su ljudi gradili i najvrjednijim pisanim spomenicima kako svjetske kulturne baštine, tako i naše. Tom prilikom smo vidjeli i fototipsko izdanje ‘’Miroslavljevog jevanđelja’’, prve rukopisne ćirilične knjige među Slovenima, koju je UNESCO uvrstio među 120 najznačajnijih knjiga u ediciji ‘’Pamćenje svijeta’’, kao i fototipsko izdanje prve štampane knjige medju Slovenima, ‘’ Oktoih prvoglasnik’’, koja je odštampana na Cetinju 1494. u štampariji Đurđa Crnojevića.

Nakon Biblioteke, zaputili smo se u Muzičku školu. Tamo su nas u Svečanoj sali dočekali članovi hora Muzičke škole sa kojima smo zajedno otpjevali himnu Crne Gore i pokazali da i među nama ima onih sa vokalnim potencijalima. Zatim su naši drugari Mina Grgurević i Nemanja Vučković, inače učenici Muzičke škole, odsvirali po kompoziciju na svojim instrumentima.

Na kraju ovog zanimljivog popodneva koje smo radno proveli, ali ne u učionici, vratili smo se u školu puni utisaka, sa željom da ovakvih časova bude više.

.

Print Friendly, PDF & Email