NJEGOŠEVI DANI U NAŠOJ ŠKOLI

  Sve je krenulo početkom novembra u školskoj biblioteci izložbom za učenike od šestog do devetog razreda. Tako su počeli Njegoševi dani i mjesec obilježen posjetama i saradnjom sa lokalnom zajednicom. 

       Izložbu Njegoševe bibliografije organizovala je bibliotekarka Ljiljana Vojnović, a u posjeti su bili učenici VIII1, VIII4 i VIII6  sa svojim nastavnicama Bojanom Mijović i Savom Subotić. Đaci su imali priliku da čuju šta je bibliografija i da se upoznaju  sa različitim izdanjima ,,Gorskog vijenca“ ali i sa radovima njihovih vršnjaka koji su o Njegošu pisali u starim brojevima ,,Svitanja“. 

       Poseban izazov za djecu je ,,Njegoševa škola“ na Toploj, koja se nalazi svega nekoliko koraka nadomak naše.  Jedan sunčan dan i učenici VI1 i VI2 sa nastavnicom Savom Subotić, u krugu Njegoševog spomenika, održali su čas povodom njegovog rođenja. Učenici  VIII1, VIII2, VIII7 i IX3, sa nastavnicom Bojanom Mijović, posjetili su i samu Njegoševu školu. U staroj školi, danas muzeju, održan je po jedan školski čas. Učenici su, u ovom posebnom i oplemenjenom ambijentu, na temeljima gradiva iz godišnjih planova rada nadograđivali svoje znanje o Njegošu. 

       Svi nastavnici CSBH jezika i književnosti, u toku novembra, na svojim časovima obradili su sadržaje koji su u vezi sa Petrom II P. Njegošem ili predstavljaju planirane odlomke iz ,,Gorskog vijenca“ i na taj način doprinijeli obilježavanju ovog s pravom nazvanog Dana kulture. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                        Bojana Mijović, prof. 

 

Print Friendly, PDF & Email