Školska biblioteka

Veliki je onaj čovek koji svojim umnim darovima i sposobnostima natkriljuje druge ljude, koji kao što pčela prikuplja med, prikuplja znanje i otkriva nove istine, ali sve to kruniše ljubavlju prema čovječanstvu da što pre izađe iz beda koje ga pritišću: straha, gladi, neznanja, bolesti.Nisu veliki oni koji ponižavaju čoveka, već oni koji ga uzdižu, koji obogaćuju njegovo duhovno nasledstvo i time pomažu njegovoj duhovnoj sreći

Među različitim čovjekovim instrumentima knjiga, bez sumnje, zadivljuje.

ISTORIJAT

Pisane tragove o početku rada biblioteke OŠ „Dašo Pavičić“ nemamo. U prvim knjigama inventara nalazimo datume prvih inventarisanih knjiga od 1.jula 1962. godine. To nas upućuje na činjenicu da je biblioteka postojala od samog početka postojanja Škole.

PROSTOR I OPREMA

Biblioteka je smještena na spratu Škole i njena površina iznosi 56 m2. Ne posjeduje čitaonicu, a u prostoru biblioteke nalaze se četiri čitalačka mjesta. Biblioteka posjeduje računar, program za AOP nema.

FOND
Bibliotečki fond je podijeljen na nastavnički i učenički.
– 3052 monografskе publikacijе – nastavnički fond
– 485 uđžbenika za nastavnike
– 7806 monografskе publikacijе – učenički fond
– 40 strana knjiga

Ukupan fond: monografskih publikacija je 10 858 primjeraka.
Broj naslova je oko 2500

Najveći broj naslova čini školska lektira. Biblioteka posjeduje i bogatu referensnu zbirku: opšte i stručne enciklopedije, rječnike, leksikone i priručnike iz raznih oblasti znanja.
Periodične publikacije:
– 10 naslova stručnih časopisa — 50 primjeraka
– 3 naslova listova — 100 primjeraka
Neknjižnu građu biblioteke čine:
– muzičke čitanke– CD- ovi – 60 primjeraka
Najstarije knjige su iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka.
U biblioteci je zastupljen slobodan pristup policama, a nastavnički fond je smješten po sistemu UDK-a. Od 1994. godine radi se kataloška obrada bibliotečke građe, za sada izrađujemo samo autorski katalog..

STRUČNI KADAR

Vaspitanje za knjigu i kulturni život je moto i osnovni motiv na kome temelji rad naša školska biblioteka.
U biblioteci radi Ljiljana Vojnović, dipl.komparativista i dipl.bibliotekar
Email: ljiljanavojnovic@gmail.com, Tel. biblioteke: 031-321-963

KORISNICI

Svoju vaspitno-obrazovnu funkciju biblioteka ostvaruje kroz rad sa učenicima pružajući im informacije iz svih oblasti znanja. Korisnici školske biblioteke su svi učenici, tako da slobodno možemo reći da je broj čitalaca u toku jedne školske godine uvijek preko 1000, jer školu pohađa između 1100- 1200učenika i oko 60 nastavnika. Svi učenici su potencijalni korisnici fonda pa slobodno možemo reći da su kroz devetogodišnje školovanje i svi članovi školske biblioteke.

SEKCIJE

Rad bibliotečke sekcije je prepoznatljiv u našoj školi. U 2012/13. školskoj godini sekcija malih bibliotekara radi u dvije grupe. Čine je učenici VIII i Vi razreda. Obilježavamo sve značajne datume vezane za imena naših i stranih pisaca, Dan dječije knjige, Svjetski dan knjige, Dan djeteta, i mnoge druge. Cilj biblioteke je permanentno stvaranje i razvijanje navika čitanja kod učenika od najnižih razreda i kroz cijelo devetogodišnje školovanje, uz razvijanje ljubavi za knjigu.

UČENICI O ŠKOLSKOJ BIBLIOTECI IV razredi
SANJA ĐUKIĆ: “Školska biblioteka za mene je raj u kome mogu da se odmorim i u kome mogu nešto novo da naučim“.
VASILIJE MIĆIĆ: “Školska biblioteka za mene je izvor blistave vode u kojoj se može naći mnogo informacija, lepih knjiga i poučnih stvari“.
MILICA ROGAČ: “Školska biblioteka je meni druga kuća u kojoj mogu steći mnogo više znanja“.

Dobrodošlica!

Evo nas u biblioteci,
čudesnoj rijeci znanja.
U njoj može da se uči,
mašta, voli i sanja.

Biblioteke su čuvari znanja;
čuvari dobrote u čovjeku.
zato su vječnog trajanja,
putokazi u svakom vijeku.

Biblioteke su kuće pune knjiga,
koje nam svoje stranice nude;
da ih čitamo pažljivo, brižno,
dok izrastamo u dobre ljude!

Ljiljana Vojnović, bibliotekar

RIJEČ BIBLIOTEKARA

Lađom djetinjstva plovite kroz najljepši dio svoga života. Ne zaboravite da na tu plovidbu povedete i mudru djevojčicu Hajdi.Kormilo povjerite Ćopićevom đedu Radu, koji će vam pokloniti prekrasnu Baštu sljezove boje. Za vesla neka sjednu Cvrca, Dronja i Vrabac, pa zaplovite kroz život pod vedrim i budnim okom Ben Akibe. Boljeg psa čuvara nećete naći od Bijelog očnjaka, a kada poželite morske dubine pozovite čika Žila i zaronite Dvadeset hiljada milja pod morem. Sigurno ćete izroniti obogaćeni nezaboravnim iskustvom.
Ako vas ova čitalačka lađa dovede do Francuske, pružite šansu Malom princu,
da vas upozna sa svojom ružom i nauči „ da se istina samo srcem može sagledati.“
Na povratku sa ove plovidbe zamolite đeda Rada da u sjećanje dozove Banović Strahinju, cara Dušana i mladu Gojkovicu, pa se okrijepite ljepotom naše narodne poezije.
Kada poželite da zavirite u djetinjstvo velikih imena naše istorije i kulture izaberiteKnjigu za Marka, a za sve one koji ljube savremenu bajku srce će ogrijata divan antologijski izbor ukoričen naslovom, Ptice ostanice.
Mili moji, stičite na vrijeme iskustvo valjanog čitanja, i ne zaboravite da je biblioteka „mesto koje zrači i sabira, mesto susretanja znanja i radoznalosti“.

Put u ljepši svijet

Knjiga je čovjekov najbolji prijatelj.

Ona nas nikad neće povrijediti ili nam reći nešto tako ružno i grozno da to ostane u našim srcima urezano zauvjek,kao što to mogu neki naši naši naizgled savršeni prijatelji.
Svi znamo da se knjige mogu naći u biblioteci, mogu se naći u knjižarama i ostalim ustanovama gdje se prodaju,ali jedino pravo mjesto knjigama jeste u biblioteci. Ona zrači životom i mudrošću,jer svaka knjiga je priča i život za sebe,nosi sa sobom pouku koju mogu otkriti samo oni koji iskreno čitaju, a ne samo okreću stranice.
To je jedino mjesto u školi gdje ne moraš ništa drugo da radiš osim da uživaš u čitanju i samim knjigama.Jedino mjesto gdje se osećaš slobodno, i gdje ti stvaraš svoj svijet. Biblioteka je izvor mudrosti, jer jedini pravi odgovor na mnoga pitanja mogu se naći u biblioteci.Za mene je ona najljepši cvrkut i pjesma ptica koji me često ostavlja bez teksta, pokazujući mi koliko smo mi mali i bespomoćni u svijetu bez knjiga.U biblioteci će zauvijek živjeti veliki pisci, u svojim djelima,i nikada neće biti zaboravljeni.
Kada sam tužna ili razočarana tu je uvijek knjiga da mi pruži ruku prijateljstva i utjehe,vodeći me u neki ljepši svijet,daleko od surove stvarnosti.Jednostavno, svijet bez knjiga i biblioteka ne mogu ni zamisliti.
Ovoj bogatoj krošnji prelijepih naslova koju je osmislio moj drug Ilija, dodala bih još poneki naslov koji bi svako trebao da pročita: ”Sve moje gluposti”, „Legende o Hristu“,” Knjiga za Marka”, „Oliver Tvist”, ”Surova škola” i mnoge druge.

Print Friendly, PDF & Email