Obilježavanje Svjetskog dana reanimacije

Pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Crne Gore, 16. oktobra 2022. godine, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, organizovana je smotra prve pomoći pod sloganom ,,Svako zaslužuje šansu”. Povod odvijanja ove smotre bio je obilježavanje Svjetskog dana reanimacije.

Na smotri prve pomoći učestvovalo  je 14 ekipa iz 14 opština sa teritorije Crne Gore. Ekipu ispred  Opštine Herceg Novi predvodila je profesorica biologije Milica Kovačević, a činili su je učenici naše škole: Teodora Radović (VI4), Andrea Božović (IX1), Iva Čurović (IX1), Anđela Marjanović (IX3) i bivši učenici Pavle Đurović i Mia Vuković.

Ovom prilikom učenici su, na pet radnih poligona, pokazali i demonstrirali svoja stečena znanja i vještine.  Demonstrirali su kardio-pulmonalnu reanimaciju kod odrasle osobe i bebe, upotrebu AED-a (automatskog eksternog defibrilatora), učestvovali u kvizu znanja iz pružanja prve pomoći kao i u postavljanju osobe u bočni koma položaj..

Svake godine kao posledica kardiovaskularnih bolesti biva da život izgubi više od 17 miliona ljudi, što čini  preko 30 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu. Pravovremenim reagovanjem i znanjem, mnogo života bi se moglo spasiti kada se dogode iznenadni srčani zastoji nastali van medicinskih ustanova.  Kada bi se povećao procenat započetih reanimacija od strane osoba koje se nađu u neposrednoj blizini oboljelog i procenat izgubljenih života bi bio niži. Prva pomoć može spasiti mnoge živote.

Print Friendly, PDF & Email