Otvoren multimedijalni kabinet

U Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“ danas je otvoren multimedijalni kabinet koji je zajednički projekat ove obrazovne ustanove, Opštine Herceg Novi i privrednika. Uz osnovce sa Tople, kabinet će koristiti i učenici drugih novskih škola.

Multimedijalni kabinet sadrži smart tablu u sklopu koje je i projektor, a koji će omogućiti učenicima i nastavnicima najmoderniji način organizacije i praćenja nastave uz korišćenje savremene tehnologije, kazao je direktor škole Branislav Krečković istakavši zahvalnost svim učesnicima projekta.

-Sve je počelo kao ideja našeg bivšeg profesora Milorada Milićevića, koji je angažovao i lokalnu upravu i privrednike grada i na taj način smo uspjeli da dobijemo ovakav projekat – Multimedijalni projektor.

Sa tim projektorom naši učenici će imati priliku da na moderan način uče. Želimo da na neki način unaprijedimo i saradnju među školama u našem gradu. Otvorili smo prvu radionicu za talentovane učenike iz matematike i biologije i namjera nam je da svi učestvuju i daju doprinos, kako učenici tako i profesori, kazao je direktor Krečković.

Opština Herceg Novi je podržala projekat nabavke multimedijalnog projektora jer vjeruju da će tako pomoći unaprijeđenje znanja svih učenika a to je jedno od strateških opredjeljenja lokalne samouprave, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

-Istakla bih da smo, kada je Opština Herceg Novi podržala realizaciju ovog projekta, insistrili smo na tome da kabinet mogu koristiti učenici sve četiri osnovne škole iz Herceg Novog i srednja škola i da je kabinet namjenjen talentovanim učenicima iz tih obrazovnih ustanova. Opština Herceg Novi je uložila 2 000 eura u nabavku projektora, međutim, vjerujem da nećemo stati na tome već ćemo pomoći u nabavci drugih pomagala kada su slične učionice u pitanju. Vjerujem da ćemo tako pomoći unaprijeđenje znanja svih učenika a to je jedno od strateških opredjeljenja – unapređenje uslova u kojima naši osnovci i srednjoškolci rade, kazala je Zambelić Pištalo.

Prezentaciju je održala profesorica matematike Ana Tomašević koja je ukazala na brojne prednosti multimedijalnog projektora u radu sa učenicima, kojima je pravi izazov da riješe zadatak i potom ga napišu na tabli, te je i ovo vid motivacije kod djece. Projektor je moguće povezati sa kompjuterom, tabletom, telefonom, konektovati na e mail pa na primjer gradivo poslati učenicima i slično, kazala je profesorica Tomašević otkrivajući prisutnima neke od brojnih mogućnosti.

Ideja je i da, u narednom periodu, nabave tablete za učenike gdje će direktno biti povezani sa smart tablom i projektorom, kazao je profesor Milorad Milićević, čime bi rad još zanimljiviji i efikasniji.

Profesorica Milica Kovačević istakla je da je, na tek održanoj radionici iz biologije, djecu najviše privukao mikroskopski prizor određenog uzorka, jer su neki od njih prvi put imali mogućnost da to vide.

Već dvije godine multimedijalni projektor u nastavi i obuci polaznika koristi Slobodan Vlačić, vlasnik Auto škole „Vlačić“, koji je kazao da je smart tabla „velika novina i vrhunsko pomagalo“.

U Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“ u narednim danima biće uvedena još jedna novina, elektronsko zvono, kazao je direktor Krečković. U upotrebi je i novi 3D štampač, čime je modernizovan rad u učionici za informatiku.

Izvor: Radio Herceg Novi

Print Friendly, PDF & Email