POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI ŠKOLA “DAŠO PAVIČIĆ” I NMS PROMENADE IZ ŠTAJERA

Predstavnici OŠ „Dašo Pavičić“ i škole NMS Promenade iz Štajera, Branislav Krečković i Julia Lengauer i Aleksandra Jaramaz, potpisali su juče sporazum o saradnji ove dvije obrazovne ustanove. Time se otvara niz zajedničkih tema oko kojih će biti moguće vezivati buduće projekte.

Ideja o saradnji nastala je na inicijativu Aleksandre Jaramaz, profesorice engleskog jezika, biologije i njemačkog jezika za strance, a prvenstveno zahvaljujući bibliotekarki novske škole Ljiljani Vojnović

Još prije osam godina, tokom boravka u Igalu na odmoru, došla je na ideju da ostvari saradnju sa novskom školom, ispričala je profesorica Aleksandra Jaramaz za RHN.

-Šetala sam sa djecom i majkom i sjećam se da sam tada majci rekla da želim da uđem u školu i upoznam tu ustanovu i direktora, da pitam da li su zainteresovani za saradnju ili neki projekat. Tako je ideja nastala, predala sam zahtjev u Austriji, ali sam promjenila školu i zahtjev je propao. Tada sam odlučila da na ličnu inicijativu pokrenem nešto i nastala je saradnja, prvenstveno zahvaljujući bibliotekarki Ljiljani Vojnović. Drago mi je da smo sada uspjeli da sve zamišljeno aktiviramo, kazala je profesorica Jaramaz.

Potpisivanju sporazuma o saradnji i novim idejama raduju se i ona i koleginica Julia.

-Srž ove priče je da gradimo zajednički most pod multikulturalnom zvijezdom obrazovanja, po kojem će koračati naši đaci, naša djeca uz pratnju kolega, nastavnika i mislim da će se to prvenstveno realizovati putem razmjene nastavnika, učenika, a koja će zajednička tema biti i koji projekat, to ćemo dogovoriti. Moja koleginica Julia je prvi put u Crnoj Gori, dok ja Osnovnu školu „Dašo Pavičić“ poznajem već dugo, mada je sada ovo malo novije izdanje. Drago mi je da i koleginica Julija upozna čitav fler škole koji je stvarno predivan, kazala je profesorica Jaramaz.

Upoređujući školski sistem u Austiji i Crnoj Gori, ona ističe da nijanse uvijek postoje, ali suština je slična. Jedna od zanimljivih, a uobičajenih stvari je da su u ovoj školi obavezne papuče. Svi učenici i nastavnici su tokom trajanja nastave u papučama.

-Moram da naglasim da smo koleginica i ja nastavnice i razredne starješine škole NMS Štajer u kojoj đaci pohađaju nastavu od 5. do 8. razreda, dakle to su djeca od 10-11 do 14-15 godina. To je jedna od razlika, ima finesa u svakom sistemu po kojima se razlikujemo, ali nisu toliko značajne. Škola smo koja ima dva važna smjera: Muzički smjer i drugi je zdravlja, zdrave ishrane i pokretanja, što je nama posebno bitno. Izradili smo novi model poslednje dvije godine koji želimo da predstavimo. Možda upravo to bude zanimljiva ideja za zajednički projekat. Koleginica Julija i ja smo osmislile u maju projekat koji se zvao „Zdrava užina“. Sa našim razredom smo pripremali užinu – hljeb sa zdravim namazom, sa povrćem, zdravi kolači, ti recepti postoje, i onda smo to u školi prodavali na velikom odmoru. Đaci su zaista bili srećni jer im je drago kada mogu nešto da promjene i da se zdravo hrane. To je nama veoma bitno u školi, na tome radimo. Istina, proces je dug, djeca imaju običaj da grickaju čips, čokoladice, tako da ulažemo veliki trud da im prikažemo prednosti zdrave ishrane. Moramo biti dobar primjer našoj djeci, to je važan faktor i treba njima da pokažemo šta i kako treba, kazala je profesorica Jaramaz.

„Zdrava ishrana“ mogla bi biti tema interesantna za saradnju, za početak, dok su predstavnice austrijske škole veoma zainteresovane za školski časopis “Svitanja”.

-Mi bismo željeli da u našoj školi ostvarimo „Svitanja“. Te školske novine i mene i moju koleginicu oduševljavaju zato što mi tako nešto nemamo u našoj školi. Mnogo smo pričale ovih dana kako da tu ideju ostvarimo, da sa našim đacima, učenicima sastavimo za početak malu novinu. Inspiraciju imamo, stvarno smo oduševljeni “Svitanjima” gdje se vide talenti djece iz Herceg Novog, kazala je profesorica Aleksandra Jaramaz.

Profesorica Julia Lengauer, prvi put je u Crnoj Gori i izuzetno je zadovoljna prvim utiscima, a u cilju još bolje saradnje, počela je da uči i naš jezik.

-Ovo je prelijepa zemlja koja pruža mnogo opcija, a ono što Crnu Goru čini posebnom je prijatan narod, nasmijani i veseli ljudi. Naučila sam određene riječi: dobar dan, doviđenja, hvala, molim, volim te, apartmani ui slično, ali obećavam da ću se potruditi za sledeći put još više.

Aleksandra Jaramaz, pored toga što je profesorica engleskog jezika, biologije i njemačkog jezika za strance, nastavlja usavršavanje.

-Zadnjih par godina sam na Pedagoškom fakultetu gdje radim sa studentima, kolegama, vodim seminare za pedagoge čiji maternji jezik nije njemački. Od septembra počinjem da studiram, moja koleginica Julia je na masteru, tako da smo već sa direktorom dogovorili planove za sledeću godinu, kazala je Jaramaz.

Izvor: Radio Herceg Novi

Print Friendly, PDF & Email