Projekat „Škola u pokretu“ jača veze između NMS Promenade OŠ „Dašo Pavičić“ “

Sporazum „Škola u pokretu“ potpisan početkom ljeta ozvaničio je saradnju osnovnih škola „Dašo Pavičić“ i NMS Promenade iz Štajera u Austriji, a delegacija škole sa Tople bila je u uzvratnoj posjeti austrijskim kolegama.

Cilj saradnje je razmjena iskustva osnovnog obrazovanja koji podrazumjeva otkrivanje dodirnih tačaka u radu sa djecom. Dobri domaćini i odlični saradnici i ovog puta su bile profesorice NMS Promenade, Julia Lengauer i Aleksandra Jaramaz, kazao je Branislav Krečković, direktor OŠ „Dašo Pavičić“.

-Odista su uradili sve da se prijatno osjećamo, dočekali su nas u nacionalnim nošnjama, škola je bila ukrašena crnogorskim i austrijskim zastavama u znak dobrodošlice. Djeca, zaposleni, svi su se potrudili da nam pokažu kako funkcioniše njihov obrazovni sistem. Sličnost je u tome šta želimo da iskoristimo a to je da afirmišemo naše učenike, posebno VII razred koji uči njemački jezik, da ovu saradnju iskoriste i što bolje nauče njemački jezik kako bi, na kraju osnovne škole, imali solidne poznavaoce tog jezika. Naime, oni već kontaktiraju sa drugarima iz Štajera putem društvenih mreža, posjetiće ih u junu, a potom će doći i do uzvratne posjete.

Kada je riječ o obrazovnom sistemu, kaže Krečković, kolege su za nas bile prijatno iznenađenje.

-Kod nas sa učenicima radi jedan nastavnik, a kod njih su tri nastavnika prisutna na času, rade kao tim i ono što nas je takođe iznenadilo, nastavnik predaje sve predmete, a kod nas su nastavnici specijalizovani. Postavljeno je pitanje kako to funkcioniše, ali očigledno je da odlično funkcioniše.

Učenici u školi na Toploj su zainteresovani za učenje njemačkog jezika, a za saradnju sa školom u Štajeru, prijavljuju se i oni koji ne uče ovaj već engleski jezik, a slično je interesovanje za saradnju i među djecom u Štajeru, priča direktor Krečković.

-Bio sam u odjeljenju i pitao sam njihove učenike ko bi želio da dođe kod nas i učestvuje u saradnji, a oni su svi podigli ruku. Jedva čekaju da dođu u Crnu Goru i Herceg Novi i budu naši gosti, kazao je direktor Krečković.

Saradnju su, još 2013. godine, uspostavile profesorica Aleksandra Jaramaz iz NMS Promenade i Ljiljana Vojnović, profesorica i bibliotekarka u OŠ „Dašo Pavičić“. Tada je i realizovana prva posjeta tridesetak malih maturanata iz Austrije Herceg Novom, a uzvraćena odlaskom naše djece u Štajer. Uslijedila je petogodišnja pauza, a dolaskom direktora Branislava Krečkovića na čelo škole, saradnja se nastavlja, kazala je bibliotekarka Ljiljana Vojnović.

 

On je prepoznao ovu priču kao nešto realno što bi trebalo nastaviti i naše prvo susretanje je ipak urodilo plodom. Sad se susreću naša djeca kroz priču koju će nastaviti moje kolege, a ja ću reći da nije slučajno što se sve dešava u biblioteci. Biblioteke su kuće ukupnog ljudskog pamćenja, u njima stanuju riječi i rečenice i nikada ne znate kada će jedna od njih ući u vaš život, kazala je bibliotekarka Vojnović.

Zadovoljstvo što se škola otvara ka međunarodnim projektima u okviru kojih će i učenici i nastavnici imati priliku da stiču nova iskustva, iskazala je pedagog OŠ „Dašo Pavičić“ Neđeljka Stojanović Stanojlović.

-Ovo je zaista dragocjeno iskustvo. Svako od kolega ima nešto što mu je ostalo u pamćenju a meni je pažnju privuklo, i mislim da je lako primjenljivo i u našim uslovima, kako odmor provode nastavnici i učenici. Oko 20 minuta traje odmor i to je prilika kada se djeca igraju. Baš se igraju koristeći rekvizite. Oni imaju fudbalsko igralište, košarkaško, prostor za tenis sa plastičnim reketima, bilijar, koriste rolere, šipke sa gumenim dijeloj za skakanje i kacige, i oni sa zadovoljstvom čekaju odmor jer će se igrati.

Poneki učenici su u hodnicima u lejzi begovima, drugi slušaju muziku, u hodniku je i voće u korpama, a naravno i da postoje dežurni nastavnici tokom odmora. Kada zvoni, potpuno oni svoje rekvizite vraćaju na mjesto, kacige na police  i idu na časove, bez ikakvih tenzija i prisile. Nastavnici takođe imaju vrlo lijepu mogućnost da se odmore i pripreme za preostale aktivnosti, kazala je pedagog Neđe Stojanović Stanojlović.

Iz ugla nastavnika, predmet koji priželjkuju u novskoj školi je domaćinstvo, kazala je Budimirka Veseli, nastavnica razredne nastave. 

-Uvijek govorimo da je djeci slaba psiho motorika, a oni to razvijaju upravo na ovakvim časovima. Bilo je pravo zadovoljstvo boraviti u prostorijama u kojima se izvodi ta nastava, gdje je obilje materijala, sredstava, materijala…. Način na koji oni to obavljaju je vježba za unapređenje psihomotorike djeteta. Ne može se desiti da učenik u drugom, trećem razredu ne zna da veže pertle na patikama. Nastava se temelji na praktičnom učenju i kada oni savladaju te vještine mogu da ih upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Upoređivali smo i kućni red škole i pravila ponašanja i to je skoro isto kao kod nas, samo što oni to strožije primjenjuju. Ako dijete zaboravi papuče, tog dana je boso u školi, da se to kod nas desi trebalo bi deset advokata da odbrani školu i nastavnike. Njihova djeca imaju jako lijepo odnjegovanu kulturu slušanja, odnos prema nastavniku, osoblju i drugoj djeci, a nema odjeljenja u kojem ćete naći dvoje djece iste nacionalnosti. Tolerancija i kultura slušanja je na izuzetno visokom nivou, kazala je nastavnica Veseli.

Da bi praktični dio nastave bilo lijepo primjeniti i u novskoj školi, u okvirima postojećeg sistema, saglasna je i učiteljica Suzana Milović.

-Imala sam priliku da učestvujem i u saradnji sa Slovenijom, tako da mi je ovo iskustvo više. Uz spoznaju novih metoda rada, stičete nove prijatelje, upoznajete tradiciju i kulturno bogatstvo drugih naroda, kazala je učiteljica Milović.

Zdrav doručak učenika je nešto što je na mene ostavilo poseban utisak, kazala je profesorica biologije Milica Kovačević.

-Učenici jedog odjeljenja, jedan dan u sedmici pripremaju zdravu užinu koja obiluje hranljivim materijama sa dodacima voća i povrća i namjenjena je svim učenicima i zaposlenima. Kompletan prihod od prodaje učenici skupljaju i koriste za vannastavne aktivnosti.

Tokom boravka u školi i odmora, učenici ne smiju da konzumiraju nezdravu hranu kao što su sve vrste grickalica i gazirana pića, jer su to glavni uzročnici pojave gojaznosti od koje danas obolijevaju najviše djeca od 10 do 13 godina. U našoj školi već duži niz godina imamo izborni predmet Zdravi stilovi života koji je namjenjen učenicima VIII i IX razreda i u okviru kojeg izučavaju veoma važnu temu- Ishrana i zdravlje. To je veoma važno u periodu odrastanja adolescenata. Interesantno je takođe da učenici tokom boravka u školi uopšte ne koriste mobilne telefone, za razliku od naših đaka koji dosta vremena provode uz telefon, a malo u druženju i primjeni različitih oblika fizičke aktivnosti, kazala je profesorica Kovačević.

Krenuli smo na poslovni put koji je prerastao u divno prijateljstvo, između nas i Aleksandre i Julije, koje su uključile i svoje porodice, kako bi boravak u Austriji bio što prijatniji, kazala je nastavnica razredne nastave Vanja Đurović.

-Na najljepši način predstavili su nam Austriju, školu i sistem i specijalitete koji su nezaobilazni. Što se tiče školstva, vidjeli smo da se dosta razlikuje, preuzeli smo par ideja i pokušaćemo da ih sprovedemo kod nas. Radim u prvom razredu, bili smo u posjetu starijim učenicima, ali se uvijek neke ideje mogu iskoristiti i primjeniti i kod nas. Željela bih da ovaj projekat zaživi, da se uključi što više nastavnika i učenika, da i oni odu u posjetu i da shvate koliko je lijepo, kazala je nastavnica Đurović.

Ideja profesorice njemačkog jezika Tatjana Krstajić realizovana je kroz razmjenu likovnih radova naših đaka sa njihovim vršnjacima u Austriji. Svaki učenik je dobio rad i pismo od svojih drugara iz Štajera na koji će odgovoriti svojim crtežom i pismom.

Izvor: Radio Herceg Novi

Print Friendly, PDF & Email