Prvi regionalni skup instruktora AUN programa

Prvi regionalni skup instruktora AUN programa održan je na Zlatiboru,od 5.do 7.oktobra 2018. godine.

Za one koji to ne znaju, skraćenica AUN označava dvosmjerni proces koji priželjkujemo da se odvija u školama: AKTIVNO UČENJE/NASTAVA (s pozicije učenika-učenje,a s pozicije nastavnika-nastava). Skupu je prisustvovalo preko 80 prosvetnih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na jednom mjestu bili su: Austrijski izaslanik KULTURKONTAKT-a za obrazovanje Srbije, BiH i Crne Gore, načelnici i savjetnici Zavoda za školstvo iz nabrojanih država, direktori osnovnih i srednjih škola, pedagozi, psiholozi, profesori i nekoliko penzionera pedagoške struke.

Autori koncepcije i realizatori Skupa bili su eminentni stručnjaci: prof.dr Ivan Ivić, prof.dr Ana Pešikan, prof.dr Ratko Jankov, doc.dr Slobodanka Antić i kao gost doc.dr Miloš Bajčetić, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Tema skupa bila je: Škola u doba digitalizacije: opšti problemi, elektronsko učenje, digitalni udžbenici, problemi aktivnog učenja u doba digitalizacije.
Ciljevi ovog značajnog Skupa, u suštini bi se mogli sažeti u sledećem:
– Razmijena informacija o AUN programu u aktuelnim društvenim i političkim okolnostima
– Produbljivanje razumijevanja smisla AUN-a u savremenom društvenom i obrazovnom kontekstu
– Umrežavanje AUN stručnjaka i podsticaj za regionalnu saradnju

Razvoj ideja za regionalne i nacionalne AUN projekte i predlozi za različite oblike umrežavanja su ono što je ovaj Skup učinilo optimističnim, jer se osjetila želja, volja i energija kod svih da se to i desi.
Iz Crne Gore Skupu su prisustvovali: mr Zoran Lalović,samostalni savjetnik u Zavodu za Školstvo, Radoje Novović, načelnik u Zavodu za školstvo, Rada Mujović, psiholog i pom.direktora OŠ „Sutjeska“u Podgorici, Gordana Mićunović, pedagog u OŠ „Milan Vuković“ Herceg Novi i Nedjeljka Stanojlović, pedagog u OŠ „Dašo Pavičić“ Herceg Novi. Svi nabrojani, sa još deset kolega su, inače, instruktori AUN i i nosioci ideja ovog programa od samog početka u Crnoj Gori (od 1994. godine i prvog bazičnog seminara u hotelu „Grand“ na Cetinju).

Posebnu draž cijelom događaju dala je Berza instruktorskih AUN produkata, zapravo prezentacija radova učesnika i izložba produkata instruktorskih profesionalnih radova.
Na toj zanimljivoj, a nadasve bogatoj „poster sekciji“ naša „Svitanja“ (desetak poslednjih brojeva), kao najljepši ljetopis Škole i dokaz kreativnog i maštovitog aktivnog učenja u njoj, bili su eksponat na koji možemo biti ponosni. Puno kolega je listalo „Svitanja“ i divilo se njenim stranicama.
Reprezentativan je bio i čitav štand UVU (Udruženje vojvođanskih učitelja), kao što je, zaista za divljenje pravi spektar aktivnosti njihovog udruženja.

I na kraju, moram napomenuti da je još jedan eksponat sa izložbe privukao posebnu pažnju, a to je profesionalni portfolio Dragana Kuveljića, učitelja iz OŠ „Milosav Stiković“ iz Prijepolja, kandidata na prestižnom takmičenju za Najboljeg učitelja na svijetu.

Print Friendly, PDF & Email