Tijelo je dragocjenost

Ovo je naslov teme iz izbornog predmeta „Zdravi stilovi života“, koji učenici VIII razreda rado biraju već duži niz godina.

Ovu osjetljivu i mnogo važnu temu željeli smo da obradimo u saradnj sa ljekarima iz Instituta „ Dr Simo Milošević“ u Igalu.

Saradnja naše škole i Instituta je plodotvorna decenijama. Direktorica Instituta dr Gordana Rajović i direktorica medicinskog sektora dr Marina Delić srdačno su se odazvale na našu molbu da nam dr Darinka Kovačić, specijalista pneumoftiziolog, dr Danijela Ranđelović, specijalista internista-endokrinolog i dr Marija Obradović, specijalista fizijatar pripreme prezentaciju za učenike, kao i da nas „provedu“ kroz svoje ordinacije. Uradile su to veoma odgovorno i temeljito, uz projekcije, prikaz modela ljudskih organa, 3D anatomiju i atlas ljudskog tijela. Učenici su postavljali pitanja i bili su veoma zainteresovani. Posebno im je bilo interesantno kada su ih doktorke povele u ordinaciju, gdje su uz pomoć raznih aparata ispitivali kapacitete nekih vitalnih organa. Tako npr. radili su spirometriju i EKG, provjeravali su visinu i težinu, a uz pomoć pulsnog oksimetra mjerili su zasićenost organizma kiseonikom. I u ordinacijama su učenici imali bezbroj pitanja. Najvažnije je da su iz Instituta otišli sa veoma važnim porukama da svoje tijelo shvataju kao cjelovit sistem, koji treba da čuvaju, njeguju i doživljavaju kao najveću dragocjenost.

Na kraju, moram naglasiti da je dragocjenost i to što škola ima tako kvalitetne saradnike,kao što su: dr Rajović, dr Delić, dr Kovačić, dr Ranđelović i dr Obradović. Hvala im na srdačnosti i posvećenosti i što se na najljepši način odnose prema školi „Dašo Pavičić“, koju su pohađala ili sada pohađaju njihova djeca ili su i same bile njene učenice.

Nedjeljka Stojanović Stanojlović, pedagog

Print Friendly, PDF & Email