U susret praznicima

Povodom predstojećih praznika učenici II1 odjeljenja sa svojom učiteljicom Budimirkom Veseli, posjetili su školsku biblioteku 12.12. 2019. godine. Tom prilikom prvo su odgledali lijepu prezentaciju sa slajdovima o zimi i šumskim životinjama , koje su vrlo živo komentarisali i s pažnjom pratili.

U nastavku časa bibliotekarka i učiteljica su ih uvele u priču o predstojećim praznicima. Ishod u okviru ove metodske jedinice iz poznavanja društva  bio je poznavanje državnih i vjerskih praznika i njihovo obilježavanje. Učenici, iako mali,  pokazali su znanje i zainteresovanost za ovu temu. Posebno ih je „dotakla“ priča o Svetom Nikoli i poklonima koje dijeli djeci uoči praznika,ostavljajući darove u čarape i čizmice koje djeca ostave ispred vrata svoga doma.

Najljepši dio časa bio je upravo trenutak kada je učiteljica Budimirka spuštala prelijepo osmišljene kese s poklonima, koje su đaci primali u krilo zatvorenih očiju. U svim kesama, između ostalog, nalazila se i poruka:   Potrudi se da naučiš lijepo čitati i pisati!

Sveti Nikola!

Pošto su naši drugaci savladali svoje prvo pismo, ćirilicu, ova želja je na najljepši način stigla do naših djaka. Bio je ovo lijep primjer korelacije predmeta poznavanja društva i maternjeg jezika, a sve u želji sticanja znanja i blagovremenog upućivanja učenika na značaj pisanja i čitanja.

Print Friendly, PDF & Email