ZAJEDNO PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Građanski put u ogledalu istine – naziv je projekta  vrijednog sto dvadeset hiljada eura, koji se realizuje u okviru Evropske unije, a čiji su  partneri iz Crne Gore, Litvanije, Portugala i Mađarske. Cilj projekta je podsticanje dijaloga između različitih generacija, kako bi se pokazao značaj prava i sloboda zagarantovanih u Evropskoj uniji.

Opština Herceg Novi, partner u projektu, a nakon dva susreta u litvanskom gradu  Kaunasu i  mađarskom Tate, i domaćin trećeg, koji je minula dva dana organizovan u našem gradu. Centralni događaj je upriličen  u Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“, uz veliko prisustvo đaka i nastvanika škole, kao i učesnika u projektu, iz Mađarske, Portugala i Litvanije. Tema današnjeg panela bila je: vršnjačko nasilje, uzroci i način borbe protiv te pojave, o čemu su govorili, ističući značaj projekta i susreta u našem gradu, ispred kancelarije za međunarodnu saradnju naše opštine Branka Mračević, ispred UNICEFF-a Nada Đurović – Martinović, i psihološkinja u školi –  Vanja Nuhefendić.

Branka Mračević se zahvalila na velikom prisustvu,  a zatim je govorila o radu Kancelarije za međunarodnu sardanju i evropske projekte, ističući značaj uključivanja škole „Dašo Pavičić“ u ovaj projekat. Mlade ljude i starije generacije iz različitih zemalja Evropske unije i zemlaja kanidata koje žele da postanu dio Evropske unije, zbližavaju ovakvi događaji i susreti, gdje se razmjenjuju iskustva o određenim temama, u ovom slučaju, tema je prava djece kojima je posvećen  susret u Herceg Novom, konkretnije vršnjačko nasilje, kako postupati ispravno u mogućim situacijama, kako činiti da vršnjačkog nasilja nema ili ga ima manje, u bilo kom okruženju: školskom dvorištu, učionicama, u gradu, na ulici.

Vanja Huhefendić, školski psiholog, govorila je o mjerama prevencije koje u školi preduzimamo u slučaju pojave nasilja.
Pred učenicima i učesnicima izvedeni su edukacioni skečevi kroz koje su predstavljene situacije vršnjačkog nasilja i njihovo otklanjanje. Pored predstavnika zemalja, učesnika u projektu, svoj doprinos su dali učenici Osnovne škole „Dašo Pavičić“ i polaznici Škole glume „Maska“ iz Herceg Novog.

Print Friendly, PDF & Email